Pád ruského lietadla spôsobil podľa vyšetrovateľov výbuch, Američania hovoria o bombe

TA3 ČTK TASR
4.11.2015 16:41

Katastrofu ruského dopravného lietadla nad Sinajským polostrovom spôsobil výbuch jedného z motorov. Informovala o tom ruská agentúra TASS s odvolaním sa na egyptských vyšetrovateľov. Podľa zdrojov CNN zrejme do lietadla umiestnili bombu islamisti.

Bomba na palube?

Explóziu mali potvrdiť záznamy z čiernych skriniek. Čo výbuch spôsobilo, je predmetom ďalšieho vyšetrovania. Doterajšie poznatky podľa TASS nenaznačovali, že by havária bola výsledkom teroristického útoku. Rozbor technických parametrov podľa agentúry svedčí o tom, že lietadlo padlo veľmi rýchlo.

"Analýza dát ukazuje mohutný výbuch, okamžitý výpadok všetkých motorov, vzplanutie časti trupu a rozpad lietadla ešte vo vzduchu," informovali egyptskí vyšetrovatelia.

Podľa amerických spravodajských zdrojov spôsobila pád ruského lietadla zrejme bomba, ktorú do stroja umiestnili radikáli z organizácie Islamský štát. Oznámila to televízia CNN s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa. Militantná organizácia zatiaľ v audionahrávke zopakovala svoje sobotňajšie vyhlásenie, že ruské lietadlo zostrelila. Uviedla, že časom svetu povie, ako útok uskutočnila.

Británia pozastavila lety nad Sinajom

Pre podozrenia, že za haváriou môže byť bomba, britská vláda pozastavuje lety nad polostrovom. Uvádza sa to vo vyhlásení úradu premiéra Davida Camerona. Vláda je podľa vyhlásenia znepokojená a vysiela do letoviska bezpečnostných expertov. Prerušenie leteckého spojenia s egyptským plážovým strediskom Šarm aš-Šajch na Sinaji oznámilo krátko po Británii taktiež Írsko.

"Existujú obavy, že zrútenie lietadla mohlo zaviniť výbušné zariadenie," citovala z vyhlásenia Cameronova úradu agentúra AP.

"Teraz zvažujeme dve verzie: niečo uložené vnútri v lietadle a technická porucha. Lietadlo sa nemohlo iba tak rozpadnúť vo vzduchu - mala by tam byť nejaká činnosť. Raketa je nepravdepodobná, pretože tomu nič nenasvedčuje," citovala agentúra Reuters nemenovaný zdroj z ruského leteckého odvetvia.

Identifikovali desiatky obetí

Nemecký Spolkový úrad pre vyšetrovanie leteckých nešťastí, ktorý sa na zisťovaní príčin tragédie tiež podieľa, oznámil problémy pri analýze hlasových záznamov z čiernych skriniek. Zatiaľ čo dátové záznamy sú v poriadku, skrinka s hlasovou komunikáciou je podľa nemeckého úradu poškodená a dešifrovať jej obsah sa zatiaľ nedarí.

Príbuzní zatiaľ v Rusku identifikovali 33 obetí leteckého nešťastia, pri ktorom zahynulo 224 ľudí. Rusko, odkiaľ pochádza prevažná väčšina mŕtvych, rozšírilo na 40 kilometrov štvorcových zónu, v ktorej sa pátra po pozostatkoch tiel a zvyškoch lietadla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok