Ruské lietadlo, ktoré sa zrútilo v Egypte, sa podľa šéfa leteckého úradu rozpadlo vo vzduchu

TASR TA3
1.11.2015 07:59

Egyptskí vyšetrovatelia našli obe čierne skrinky z ruského airbusu, ktorý sa zrútil v strednej časti egyptského Sinajského polostrova s 224 ľuďmi na palube.

Nasleduje analýza

Príčina havárie zatiaľ nie je známa a verziu o údajnom zostrelení stroja islamskými militantmi spochybnili ruské i egyptské úrady.

Na mieste havárie v odľahlej púštnej oblasti al-Hasana sa našli obe takzvané čierne skrinky: záznamník letových údajov i nahrávač rozhovorov v pilotnej kabíne. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptských predstaviteľov.

Egyptský premiér Šaríf Ismáíl zdôraznil, že príčinu tragédie nebude možné stanoviť skôr, než budú zanalyzované údaje z oboch záznamníkov. Podľa jeho slov je skoro nemožné, aby haváriu niekto prežil.

Technický problém

Egyptský minister pre civilné letectvo Muhammad Husám Kemal informoval, že komunikácia medzi lietadlom a letovými dispečermi a bezprostredne pred nehodou prebiehala normálne. Neboli zaznamenané žiadne mimoriadne udalosti ani vyslanie núdzového signálu či žiadosť pilota o zmenu letovej trasy.

Egyptské médiá predtým informovali, že pilot pred nehodou údajne informoval dispečerov o bližšie nešpecifikovanom technickom probléme a požiadal o povolenie k pristátiu.

Medzi obeťami by mali byť Rusi, Ukrajinci a Bielorus. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil pre tragédiu štátny smútok.

Nad Sinajským polostrovom nebudú dočasne lietať ani Emirates

Letecká spoločnosť Emirates oznámila, že z preventívnych dôvodov dočasne nebude lietať nad egyptským Sinajským polostrovom. Emirates sa tak pridali k leteckým spoločnostiam Lufthansa a Air France-KLM, ktoré v reakcii na pád ruského lietadla pozastavenie letov nad Sinajským polostrovom oznámili už v sobotu.

Na miesto nešťastia na Sinajskom polostrove dorazil už aj tím ruských expertov vedených ministrom dopravy Maximom Sokolovom a ministrom pre mimoriadne situácie Vladimirom Pučkovom. Okrem nich pricestovali na Sinaj aj ruskí záchranári, ktorí sa zapoja do pátrania po telách obetí.

Pozrite si video, ktoré zverejnil Islamský štát

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok