Pád ruského lietadla nik neprežil, posádka žiadala o núdzové pristátie

TASR SITA ČTK
31.10.2015 13:33

Egyptskí vyšetrovatelia našli obe čierne skrinky z ruského airbusu, ktorý sa dnes zrútil v strednej časti egyptského Sinajského polostrova s 224 ľuďmi na palube. Príčina havárie zatiaľ nie je známa a verziu o údajnom zostrelení stroja islamskými militantmi spochybnili ruské i egyptské úrady.

20:40 Leteckých vyšetrovateľov vyšle do Egypta okrem Ruska aj Nemecko a Francúzsko.

18:08 Lufthansa a Air France oznámili, že sa vyhnú preletom nad Sinajským polostrovom.


17:36 Egyptskí vyšetrovatelia objavili medzi troskami čiernu skrinku.

17:33 Prvé zábery z miesta tragédie.

1_0a000002-ded6-77c3.jpg
2_0a000002-ded6-e101.jpg

17:19 Telá obetí leteckej tragédie prevážajú do márnice v Káhire.


16:05 Egyptské bezpečnostné sily vyvracajú tvrdenia o zostrelení lietadla Islamským štátom.

Podľa egyptských predstaviteľov sa lietadlo nachádzalo mimo dostrelu ručných protileteckých zbraní islamistov.


15:11 Islamský štát v Egypte tvrdí, že zostrelil ruské lietadlo.

 

14:49 Ruskí vyšetrovatelia prehľadali kancelárie aeroliniek Kogalymavia a zabavili tu bližšie nespresnené dokumenty. Informovala o tom agentúra Interfax.

Ruská federálna agentúra Rostransnadzor, ktorá funguje ako dozorný dopravný orgán, sa chce zamerať na to, či letecká spoločnosť dodržiavala všetky letové bezpečnostné pravidlá. V minulosti to tak totiž nebolo.

Pri rutinnej kontrole vlani v marci kontrolóri zistili určité závady a nezrovnalosti. Aerolinky ich ale podľa Interfaxu v stanovenom termíne napravili.

14:43 Ruská ambasáda v Káhire potvrdila, že nešťastie nikto neprežil.

14:00 Miesto posledného radarového kontaktu s lietadlom.

13:42 Ruský prezident Putin nariadil, aby boli do Egypta vyslané tímy ruských vyšetrovateľov a záchranárov.

13:34 Na palube bolo 217 cestujúcich vrátane 17 detí, a siedmich členov posádky. Podľa egyptskej vlády bolo medzi pasažiermi 214 ruských občanov a 3 občania Ukrajiny.

13:30 Úrady odoberú pozostalým vzorky DNA pre potreby identifikácie ich príbuzných. Posádka lietadla hlásila problémy s rádiostanicou a žiadala povolenie na pristátie na najbližšom letisku .

13:20 Príčina nešťastia letu KGL-9268 v hornatej oblasti južne od mesta Aris nie je doteraz známa, zatiaľ je na to príliš skoro, uviedli egyptské úrady.

Záchranári ale podľa nich už našli v troskách takzvanú čiernu skrinku s údajmi o lete stroja. Podľa egyptských bezpečnostných zdrojov nič nenasvedčuje tomu, že lietadlo bolo zostrelené.

Podobné obavy vyvoláva skutočnosť, že na Sinaji pôsobia islamskí radikáli vrátane skupín napojených na Islamský štát. Islamisti tu v posledných mesiacoch zabili stovky egyptských vojakov či policajtov a útočili aj na ďalšie ciele.

13:10 Podľa egyptských úradov neprežil leteckú nehodu žiadny z cestujúcich. 

Príslušník egyptskej bezpečnosti, že lietadlo bolo celkom zničené a je pravdepodobné, že zahynuli všetci, ktorí sa nachádzali na jeho palube.

Podľa iného príslušníka bezpečnostných síl záchranári doposiaľ našli najmenej 100 mŕtvych tiel. "Na zemi je veľa mŕtvych, mnohí z nich zahynuli pripútaní k sedadlám," uviedol. Egyptské úrady spresnili, že všetci pasažieri lietadla boli ruskej národnosti; išlo prevažne o turistov.

13:00 Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil 1. november za deň štátneho smútku za obeťami nešťastia.

12:44 Lietadlo spoločnosti Kogalymavia a 217 cestujúcimi vrátane 17 detí vo veku od 2 do 17 rokov a siedmimi členmi posádky na palube smerovalo z prímorského letoviska Šarm aš-Šajch do ruského Petrohradu.
Egyptské ministerstvo civilného letectva uviedlo, že stroj vzlietol o 4:51 SEČ a z radarov zmizol o 23 minút neskôr, keď bol približne vo výške 9500 metrov nad morom.

12:35 Záchranári už vyslobodili z trosiek viac ako sto tiel vrátane piatich detí. Z inej časti trosiek začuli stonanie a veria, že niektorí cestujúci mohli prežiť. Podľa egyptských a ruských zdrojov išlo o charterový let s 217 ruskými cestujúcimi, vrátane 17 detí, a siedmimi členmi posádky.

V zachovalejšej časti trupu podľa jedného zo záchranárov začuli pátracie tímy stonanie a hlasy a verí, že by mohli nájsť niekoho živého. Podľa egyptských úradov bolo na palube 63 mužov, 138 žien a 17 detí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok