Vojaci a policajti nacvičovali ochranu hraníc, Kaliňák nevylúčil bariéry

TA3 ČTK TASR
29.10.2015 13:30

Policajti a vojaci spoločne cvičili v policajnom areáli v Rusovciach. Cvičenie na ochranu verejného poriadku v blízkosti štátnych hraníc je reakciou na aktuálnu utečeneckú krízu. Minister vnútra v tejto súvislosti v budúcnosti nevylúčil stavbu ochranných bariér.

Slovensko je pripravené postaviť bariéry na zelenej hranici, pokiaľ naši susedia zlyhajú v ochrane vonkajšej schengenskej hranice. Novinárom to povedal premiér Robert Fico počas cvičenia bezpečnostných a záchranných zložiek, ktoré bolo zamerané na ochranu slovensko-maďarskej hranice. Prípadné zábrany by nemali zamedziť vstupu utečencov na Slovensko, ale nasmerovať ich na vybrané miesta s cieľom podrobiť migrantov kontrole.

"Pokiaľ zlyhajú iné spôsoby ochrany slovenskej hranice, tak môže dôjsť aj na fyzické zábrany. Migračnú krízu možno zvládnuť jedine vtedy, keď budeme dôsledne chrániť schengenskú hranicu, nedovolíme nelegálnej migrácii a budeme dôsledne oddeľovať ekonomických migrantov od tých, ktorí potrebujú pomoc," uviedol Fico.

Brífing Roberta Fica a Roberta Kaliňáka

Minister vnútra Robert Kaliňák doplnil, že výstavba zábran by prichádzala do úvahy až potom, čo by v iných štátoch zlyhala ochrana vonkajšej schengenskej hranice. "Nehovoríme o plote, ale o istých navádzacích bariérach, ktoré budú schopné odkloniť migrantov od najrizikovejších miest. Bariéra znemožní voľný prechod cez zelenú hranicu a usmerní ich tam, kde možno vykonať kompletnú kontrolu," povedal Kaliňák.

Maďarsko, ktoré v uplynulých mesiacoch čelilo náporu migrantov, postavilo plot na hranici so Srbskom, ktorá je rovnako vonkajšou hranicou EÚ. Na výstavbu zábran na hraniciach so susedmi je pripravené taktiež Rakúsko a Slovinsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok