V Lešti vyvrcholilo najväčšie vojenské cvičenie v novodobej histórii Slovenska

SITA
24.9.2015 16:43

Najväčšie vojenské cvičenie v novodobej histórii ozbrojených síl - Slovak Shield/Slovenský štít 2015 vyvrcholilo vo výcvikovom priestore Lešť. Okrem slovenských vojakov sa na ňom zúčastnili vojaci z Maďarska, Poľska, Česka a USA.

Kiska: Takéto cvičenia sú potrebné

Priamo v Lešti cvičilo približne 1 700 vojakov, celkovo sa na cvičení v rámci Slovenska zúčastnilo 4 000 osôb a okolo 600 kusov techniky. Súčasťou cvičenia boli aj pozemné presuny techniky, vrátane presunu amerických vojakov s ich kolesovou technikou na cvičenie do Maďarska. Informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Na cvičení Slovak Shield sa zúčastnil prezident Andrej Kiska, ktorý je zároveň hlavným veliteľom ozbrojených síl. Ako zdôraznil, slovenskí vojaci musia byť pripravení ochrániť svoju krajinu, čo je ich základnou úlohou. "Som presvedčený, že takéto cvičenia sú potrebné, aby sme vojakov skutočne na ochranu našej krajiny dobre pripravili, a aby sa naši vojaci naučili komunikovať a spolupracovať so spojencami a s vojakmi z ďalších krajín,“

Ochrana nezávislosti krajiny

"Deklarovali sme, že vojaci budú cvičiť viac, a to aj plníme. Takéto rozsiahle medzinárodné cvičenia výrazne prispievajú k tomu, aby boli vojaci lepšie pripravení plniť svoje úlohy v krízových situáciách, či už doma, alebo v medzinárodnom prostredí,“ vyhlásil minister obrany Martin Glváč.

Náčelník Generálneho štábu OS Milan Maxim vysvetlil, že počas všetkých fáz Slovenského štítu 2015 si vojaci precvičili celý rad úloh, ktoré im vyplývajú zo zákona. "Išlo o precvičenie ochrany nezávislosti našej krajiny, ale aj riešenie rôznych krízových situácií. To, čo ste dnes nemohli vidieť bolo predovšetkým plánovanie operácie na úrovni strategickej, operačnej a taktickej. Toto všetko sa odohrávalo už začiatkom tohto roku,“ vysvetlil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok