Pozor na slaninu či párky, zaradili ich do nebezpečného zoznamu

SITA
26.10.2015 13:27

Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že konzumácia 50 gramov mäsových výrobkov denne zvyšuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu o 18 percent.

Pozor na slaninu či párky, zaradili ich do nebezpečného zoznamu
SITA/Ján Viazanička

Mäsové výrobky ako napríklad slanina, párky alebo šunka spôsobujú rakovinu. Vo svojej najnovšej správe to tvrdia predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie, pričom vychádzali z údajov Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny, ktorá je súčasťou WHO.

V správe uvádzajú, že konzumácia 50 gramov mäsových výrobkov denne zvyšuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu o 18 percent. Zaradili sa tak ku karcinogénnym látkam, čo však neznamená, že ich konzumácia je rovnako nebezpečná ako fajčenie. V nebezpečnom zozname je s mäsovými výrobkami okrem tabaku aj azbest či plutónium.

"U ľudí, ktorí jedávajú mäsové výrobky, je riziko vzniku kolorektálneho karcinómu malé, no zvyšuje sa úmerne s množstvom skonzumovaného mäsa," uviedol Kurt Straif z WHO. Samotné červené mäso zatiaľ označili iba ako pravdepodobne karcinogénne, pretože zatiaľ nemajú dostatok dôkazov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok