Prečo Slováci zomierajú na jeden typ rakoviny najčastejšie na svete?

TASR
11.6.2015 16:50

Najviac mužov na svete ochorie na rakovinu hrubého čreva a konečníka na Slovensku.

Prečo Slováci zomierajú na jeden typ rakoviny najčastejšie na svete?
SITA

Ročne pribudne na Slovensku 3600 prípadov

"Máme najvyšší výskyt tohto ochorenia, čo sa týka celého sveta v mužskej populácii. Otázka je prečo? Nikto nevie tento fenomén vysvetliť," hovorí Tomáš Šálek, klinický onkológ a primár z Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Na 100.000 obyvateľov pripadá na Slovensku vyše 61 prípadov rakoviny u mužov a viac ako 29 u žien.
V globálnom rebríčku patrí Slovensku druhé miesto po Južnej Kórei, kde v minulosti nebol taký vysoký výskyt tohto ochorenia, tretie je Maďarsko.

Každý rok na svete pribudne 1,2 milióna ľudí, ktorým diagnostikujú rakovinu hrubého čreva a konečníka. Na Slovensku je to vyše 3600 prípadov ročne. "Nanešťastie, počty ochorení stúpajú, liečebné výsledky sa zlepšujú," konštatuje Šálek.

"Západný" spôsob života aj fastfoody

Vznik kolorektálneho karcinómu súvisí okrem iného aj s nesprávnou životosprávou. Chorí pribúdajú nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách ako Maďarsko či Česko, a pravdepodobnou príčinou je podobný spôsob života a stravovania. V krajinách mediteránskej oblasti, ako sú Portugalsko, Španielsko, či Taliansko je výskyt, naopak, nízky. Ako poukázal Šálek, v Južnej Kórei začali prípady pribúdať potom, čo sa v krajine rozmohol "západný" spôsob života aj fastfoody.

Rakovina hrubého čreva a konečníka je na Slovensku tretím najčastejším onkologickým ochorením. Pozornosť svojmu zdraviu v súvislosti s prevenciou by mali venovať osoby staršie ako 50 rokov, ľudia s pozitívnou rodinnou anamnézou, pacienti s ochorením hrubého čreva a konečníka, obézni a ti, ktorí nedodržiavajú zdravý životný štýl. Nejde iba o ochorenia starších ľudí, lekári sa stretávajú aj s prípadmi 30- či 40-ročných pacientov, ktorí už majú kolorektálny karcinóm v pokročilom štádiu.

Otestujte sa na webe

Záujemcovia si môžu svoje riziko otestovať prostredníctvom webu občianskeho združenia, ktoré sa venuje tejto problematike, www.europacolon.sk. Okrem výsledku získajú aj odborné odporúčanie ako ďalej postupovať. Na lekára sa treba určite obrátiť v prípade problémov s vyprázdňovaním, zmeny konzistencie stolice, krvácania z konečníka či tmavej stolice. Problémy môže signalizovať tiež nechuť do jedla, strata hmotnosti, neobjasnená anémia, náhla bolesť brucha, ale aj hrča či pocit masy v bruchu.

Kolorektálny karcinóm je zhubný nádor hrubého čreva (kolón) a/alebo konečníka (rektum). Často vzniká z nezhubných nádorov - adenómov či adenómových polypov. Niekedy ich bunky zmenia štruktúru, tvar a funkciu a proces vyústi až do vzniku rakoviny. Ako nádor rastie, nádorové bunky sa z neho môžu uvoľniť a dostať sa do krvného obehu či lymfatického systému. Tak sa nádor rozšíri aj do vzdialených častí tela a vytvára druhotné nádorové ložiská – metastázy.

V prípade rakoviny existujú tri základné metódy liečby, a to chirurgická, rádioterapeutická a chemoterapeutická. Medicínsky vývoj lekárom v posledných rokoch umožňuje tiež pri liečbe využívať tzv. cielenú terapiu. Onkológovia tak napríklad vedia odobrať nádoru výživu, ktorú potrebuje k rastu. Najmodernejšiu liečbu majú od roku 2004 k dispozícii aj slovenskí pacienti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok