Invázia do Iraku prispela k vzostupu Islamského štátu, myslí si Tony Blair

ČTK
25.10.2015 13:58

Americká invázia do Iraku v roku 2003 je spoluzodpovedná za vzostup radikálnej organizácie Islamský štát. V rozhovore pre televíznu stanicu CNN to uviedol britský expremiér Tony Blair a za niektoré vtedajšie chyby Londýna sa zároveň ospravedlnil.

Invázia do Iraku prispela k vzostupu Islamského štátu, myslí si Tony Blair
SITA/AP

Úlohu zohrala aj Arabská jar

Okrem USA sa na vpáde do Iraku a zvrhnutí režimu Saddáma Husajna zúčastnila najmä britská armáda vyslaná Blairovou vládou. Podľa Blaira je na tvrdení, že invázia do Iraku viedla k vzostupu radikálnej organizácie, ktoré teraz ovláda rozsiahle oblasti na severe Iraku a severe a východe Sýrie, „zrnko pravdy”.

„Samozrejme, nemožno povedať, že tí z nás, ktorí odstránili Saddáma v roku 2003, nenesú žiadnu zodpovednosť za situáciu v roku 2015,” povedal bývalý labouristický premiér.

Výraznú úlohu však podľa Blaira zohrala aj Arabská jar, teda séria ľudových revolúcií, ktoré sa v roku 2011 prehnali arabským svetom a spôsobili pád autoritatívnych režimov napríklad v Tunisku, Egypte či Líbyi. Tieto udalosti vytvorili nestabilné prostredie v arabskom svete a umožnili vzostup islamizmu, uviedol Blair. Vinu na vzostupe kalifátu podľa neho nesie aj „sektárska” politika predchádzajúcich irackých vlád.

Chyby v plánovaní

Blairovo rozhodnutie zapojiť sa po boku USA do vojny proti Saddámovmu režimu, ktoré bolo založené na chybnom tvrdení o existencii zbraní hromadného ničenia v skladoch irackého vládcu, ešte niekoľko rokov po vojne rozdeľuje verejnú mienku. V roku 2010 prispelo tiež k porážke labouristickej strany v parlamentných voľbách.

Blair ale trvá na tom, že zvrhnutie Saddáma Husajna bolo správne. Ak by k nemu Západ nepristúpil, hrozil by podľa neho Iraku sýrsky scenár. Ospravedlnil sa však za chyby v plánovaní povojnového usporiadania blízkovýchodnej krajiny.„Ospravedlňujem sa za to, že spravodajské informácie, ktoré sme dostali, boli chybné,” povedal Blair.

“Ospravedlňujem sa tiež za niektoré chyby v plánovaní, predovšetkým za omyl v porozumení toho, čo sa stane, keď zvrhneme v Iraku režim,” dodal.

V Iraku v rokoch 2003 až 2009 zahynulo 179 britských vojakov. Komisia vyšetrujúca účasť Británie vo vojne začala pracovať v roku 2009, zatiaľ ale nezverejnila žiadne výsledky svojej činnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok