Sýrska opozícia zrejme nebude spolupracovať s Ruskom v boji proti kalifátu

TASR
25.10.2015 10:37

Sýrska národná koalícia, zahŕňajúca aj Slobodnú sýrsku armádu, odmietla spolupracovať s Ruskom v boji proti organizácii Islamský štát. Informovala o tom panarabská televízia al-Arabíja.

Sýrska opozícia zrejme nebude spolupracovať s Ruskom v boji proti kalifátu
SITA/AP

Prekážkou je Asad

"Rusko s nami chce spolupracovať a zároveň je oddané sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi," citovala televízia podplukovníka Slobodnej sýrskej armády Ahmada Saúda. "Mali by prestať bombardovať Slobodnú sýrsku armádu," dodal Samír Našár, člen Sýrskej národnej koalície.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v sobotu uviedol, že Moskva je pripravená spolupracovať so sýrskou vlasteneckou opozíciou a poskytnúť leteckú podporu Slobodnej sýrskej armáde. A to aj napriek tomu, že "nám neposkytujú informácie, kde sa podľa Američanov nachádzajú teroristi a kde vlastenecká opozícia", citovala Lavrova agentúra TASS.

Potrebné sú voľby

Pretrvávajúci nesúhlas USA koordinovať svoju leteckú kampaň s Ruskom označil Lavrov za "veľkú chybu". Šéf ruskej diplomacie taktiež zdôraznil potrebu usporiadania parlamentných a prezidentských volieb v Sýrii ako súčasť politického riešenia krízy.

Podľa Lavrova existuje nádej, že v dohľadnej budúcnosti dôjde k pokroku v politickom procese. Poznamenal, že už ďalšie krajiny začínajú lepšie chápať situáciu v Sýrii. Ruské ministerstvo obrany v sobotu bilancovalo, že od začiatku operácie v Sýrii - od 30. septembra - uskutočnili 934 bojových letov a zničili 819 cieľov militantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok