Slovinsko požiada o pomoc Úniu, na hranici s Chorvátskom chce policajné posily

TA3 TASR
20.10.2015 18:50

Slovinský prezident Borut Pahor povedal, že Slovinsko požiada Európsku úniu o vyslanie policajných posíl na jeho hranicu s Chorvátskom, aby tam pomohli so stúpajúcim počtom utečencov smerujúcich do západnej Európy.

Slovinsko nevylučuje fyzické prekážky

"Potrebujeme rýchlo pomoc od Európskej únie," oznámil Pahor na tlačovej konferencii v Bruseli po stretnutí s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudeom Junckerom.  Podľa slovinského ministerstva vnútra prišlo od piatka, keď Maďarsko uzavrelo svoju južnú hranicu, do Slovinska asi 19.500 utečencov.

Slovinsko v utorok posilnilo ochranu svojich hraníc 140 vojakmi, ktorí pracujú pod vedením polície. Na tlačovej konferencii to oznámil štátny tajomník ministerstva vnútra Boštjan Šefic, ktorý v odpovedi na otázku, či sa Slovinsko uchýli k výstavbe podobného plotu, aký má Maďarsko, nevylúčil možnosť postavenia "fyzických prekážok" na hraniciach.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v pondelok informoval, že v Srbsku, ktoré susedí s Chorvátskom, uviazlo viac ako 10.000 migrantov a mnohí ďalší ešte smerujú do tejto krajiny.

Kritika Chorvátska

Slovinsko mieni upozorňovať Európsku úniu každodenne na pomery v krajine a je pripravené akceptovať aj pomoc zo zahraničia v podobe policajtov, ktorí by posilnili ochranu tamojšej schengenskej hranice. V Ľubľane to vyhlásil predseda slovinskej vlády Miro Cerar. Zdôraznil, že zastavenie prílevu utečencov a migrantov si vyžaduje solidaritu v rámci Európskej únie.

Cerar označil za neprijateľné správanie Chorvátska, ktoré nekontrolovane posiela migrantov na hranicu so Slovinskom. Pripustil preto možnosť, že Ľubľana požiada zahraničie o pomoc pri posilnení ochrany slovinsko-chorvátskej štátnej hranice. Zároveň poznamenal, že ochrana južnej schengenskej hranice Slovinska je zárukou nepotrebnosti posilňovania hraničných kontrol vnútri únie.

 

Nové úlohy pre ozbrojené sily

Napriek tomu, že Ľubľana obmedzila počet migrantov, ktorí môžu vstúpiť na slovinské územie, na 2500 denne, ich v pondelok pricestovalo viac ako osemtisíc. V utorok do poludňajších hodín prišlo ďalších šesťtisíc ľudí, veľká časť z nich nelegálne cez tzv. zelenú hranicu.

Slovinská vláda v utorok schválila novelu zákona o obrane, ktorý za presne stanovených podmienok definuje nové úlohy pre ozbrojené sily krajiny. Proces jej schválenia je v Ľubľane považovaný za čistú formalitu. Prví vojaci by sa na štátnych hraniciach mohli objaviť preto už v stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok