Slovinsko zvažuje uzatvorenie hraníc, počká na Viedeň a Budapešť

TA3 TASR
15.10.2015 08:02

Ak Rakúsko uzavrie svoje hranice pred migrantami, Slovinsko ho bude musieť nasledovať. Vyhlásil to šéf slovinskej diplomacie Karl Erjavec. Rovnaké dôsledky by podľa neho malo aj úplné uzavretie zelenej hranice Maďarskom.

Národná bezpečnosť

Minister zahraničných vecí pripustil, že aj úplné uzavretie zelenej hranice Maďarskom by malo pre Slovinsko rovnaké dôsledky, ako posilnenie ochrany rakúskej štátnej hranice pred utečencami. Erjavec súčasne podľa tlačovej agentúry MTI zdôraznil, že hovorí za seba, a že nejde o oficiálne stanovisko slovinskej vlády.

Za nepredstaviteľné označil šéf slovinskej diplomacie, aby v jeho krajine vznikla situácia podobná tej v Srbsku, na území ktorého sa objavilo 150.000 ilegálnych prisťahovalcov.

O problematike sa hovorilo už na zasadaní slovinskej rady pre národnú bezpečnosť, ktoré zvolal premiér Miro Cerar. Rozhodlo sa na ňom, že Ľubľana sa aj naďalej bude pripravovať na druhú migračnú vlnu a v tejto súvislosti zriadi v slovinsko-rakúskom pohraničí aj tranzitné centrum.

Mieni dodržiavať pravidlá Únie

Vláda v Ľubľane informovala, že v prípade tranzitu 4000-8000 migrantov denne bude voči nim postupovať humánne, avšak súčasne mieni dodržiavať pravidlá Európskej únie. Z dlhodobého hľadiska sa slovinský kabinet prikláňa k riešeniu migračnej krízy v krajinách, z ktorých pochádza väčšina migrantov.

Slovinský expremiér Janez Janša v rozhovore pre regionálny televízny kanál VTV kritizoval vládny kabinet za údajnú nepripravenosť na prvú vlnu utečencov, ktorá sa na sklonku septembra dotkla i Slovinska. Varoval pred "chaosom", ktorý vyvolajú prisťahovalci z krajín Blízkeho východu a Afriky v Európe, a ktorému musí Európska únia zabrániť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok