Kanaďania chcú ráznu zmenu, konzervatívci utrpeli vo voľbách zdrvujúcu porážku

TA3 TASR
20.10.2015 07:43

Kanadská liberálna strana pod vedením Justina Trudeaua zvíťazila v parlamentných voľbách, ktoré ukončia deväťročnú vládu konzervatívcov premiéra Stephena Harpera.

Výrazná zmena v zahraničnej politike

Stúpenci liberálov vo volebnom ústredí strany nadšene privítali výsledky, podľa ktorých sa Trudeau stane predsedom vlády. Synovi bývalého premiéra Pierra Trudeaua sa podarilo stranu vytiahnuť z tretieho na prvé miesto v prieskumoch len v posledných dňoch kampane.

Po víťazstve liberálov sa očakáva okrem iného výrazná zmena v zahraničnej politike kanadskej vlády smerom k multilateralizmu po odmeranom postoji doterajšieho vedenia k OSN v uplynulých rokoch.

Trudeau uviedol, že chce napraviť chladné vzťahy Kanady s vládou prezidenta USA Baracka Obamu, stiahnuť Kanadu z bojovej misie proti militantom zo skupiny Islamský štát v prospech zvýšenia humanitárnej pomoci, ako aj riešiť otázky klimatickej zmeny.

Bývalý učiteľ prevzal vedenie strany pred dvoma rokmi a vyviedol ju z politicky neistých vôd s prísľubom opatrení podporujúcich ekonomiku i strhujúcimi výzvami na návrat k spoločenskému liberalizmu po konzervatívnej vláde, ťahajúcej krajinu doprava. Trudeau, ktorého otec Pierre je považovaný za otca modernej Kanady, bude druhým najmladším premiérom v histórii krajiny.

Konzervatívci bez lídra

Doterajší kanadský premiér Stephen Harper po zdrvujúcej porážke odstúpil z postu lídra Kanadskej konzervatívnej strany. Konzervatívci oznámili, že Harper dal strane pokyn, aby vymenovala dočasného lídra. Sám ostane poslancom po tom, ako obhájil kreslo vo svojom volebnom obvode.

Trudeau prisľúbil krajine "skutočné zmeny" s tým, že bude "premiérom všetkých Kanaďanov". Poďakoval sa svojim voličom, no aj odchádzajúcemu premiérovi Harperovi za jeho prácu. "Konzervatívci nie sú naši nepriatelia, ale naši susedia," uviedol.

Liberáli podľa Trudeaua zvíťazili, pretože počúvali ľudí. "Porazili sme strach nádejou, cynizmus tvrdou prácou a negativitu pozitívnou víziou, ktorá spája všetkých Kanaďanov," vyhlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok