V Kanade sú parlamentné voľby, kampaň sprevádzalo zastrašovanie moslimami

ČTK
19.10.2015 14:06

Obyvatelia Kanady rozhodujú o budúcnosti konzervatívnej vlády premiéra Stephena Harpera, ktorý sa uchádza o štvrtý mandát.

V Kanade sú parlamentné voľby, kampaň sprevádzalo zastrašovanie moslimami
SITA/AP

Finančné trhy sú neisté

Predvolebné prieskumy však ukazujú, že hlasovanie zrejme s výrazným náskokom vyhrajú liberáli, ktorých vedie Justin Trudeau, syn legendárneho dlhoročného premiéra Pierra Trudeaua. Výsledky sa očakávajú krátko po uzatvorení  volebných miestností, čo bude zrejme v utorok nadránom. Voľby sprevádza neistota finančných trhov. Nie je totiž jasné, či bude môcť v krajine vzniknúť väčšinová vláda.

"Máme šancu nastoliť v Kanade skutočnú zmenu a skončiť s Harperovou dekádou," vyhlásil ešte pred začiatkom hlasovania  Justin Trudeau. Ten podľa komentátorov viedol optimistickú kampaň na rozdiel od Harpera, ktorý využíval strach voličov zo zahaľovania moslimov.

Minimálna šanca na väčšinovú vládu

Predvolebné prieskumy naznačovali, že by Liberálna strana mohla získať aj viac ako 39 percent hlasov, Konzervatívnej strane predpovedali 30,5 percenta hlasov. Nová demokratická strana, ktorá je doteraz druhou najsilnejšou stranou v parlamente, skončí zrejme tretia so ziskom 19,7 percenta hlasov.

Aj napriek očakávané jasné víťazstvo liberálov sa zdá, že strana nebude schopná vytvoriť väčšinovú vládu, takže sa bude musieť opierať o demokratov. Analytici upozorňujú, že stabilita takého kabinetu by bola značne oslabená, keďže podpora nebude bezvýhradná a bude záležať na každom schvaľovanom zákone. Liberáli totiž avizovali, že zatiaľ o formálnej koalícii s demokratmi neuvažujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok