Nový grécky parlament schválil prvý balík reforiem

TASR TA3
17.10.2015 08:14

Vláda gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa v noci úspešne absolvovala svoj prvý dôležitý test v novozvolenom parlamente, keď poslanci schválili ďalší balík reforiem a úsporných opatrení požadovaných medzinárodnými veriteľmi. Informovala o tom agentúra AP.

Zvýšenie dane z nehnuteľností

Hlasovanie sprevádzali protesty v centre Atén, ktoré zorganizovali komunistami podporované odbory a zväzy združujúce štátnych zamestnancov. Súčasťou schváleného balíka sú napríklad aj nepopulárne zmeny dôchodkového systému alebo tiež zvýšenie dane z nehnuteľností.

Pripravované opatrenia odsúhlasili v noci poslanci gréckeho parlamentu pomerom hlasov 154 (za) ku 140 (proti). Proti hlasovalo všetkých šesť opozičných strán, doplnila AP.

Boj s korupciou

Experti veriteľov začnú dôkladne kontrolovať úsporné opatrenia novej gréckej vlády koncom mesiaca. Iba v prípade, že s nimi budú súhlasiť, dostanú Atény ďalšie prostriedky z rámcového úveru 86 miliárd eur.

Tsiprasova ľavicová strana Syriza vyhrala predčasné parlamentné voľby z 20. septembra a utvorila koalíciu s pravicovými populistami zo strany Nezávislí Gréci.

Premiér chce popri zavádzaní úsporných opatrení chrániť sociálne slabšie skupiny obyvateľstva a bojovať proti daňovým únikom a korupcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok