Draghi chce odmeniť Atény za plnenie úsporných opatrení

TASR
12.10.2015 00:05

Disciplinované uskutočnenie gréckeho úsporného programu je podľa prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho predpokladom pre možné zníženie časti dlhu krajiny.

Draghi chce odmeniť Atény za plnenie úsporných opatrení
SITA/AP

Dôchodok od 67 rokov

Informuje o tom nemecký manager magazin online s odvolaním sa na vydanie aténskeho denníka Kathimerini. Draghi dodal: "Je v záujme všetkých, aby sa opatrenia zrealizovali." Grécke ministerstvo financií publikovalo v sobotu vo večerných hodinách balík návrhov zákonov k úsporám. Obsahujú zavedenie nových daní a prísnejšie tresty pre daňových hriešnikov.

Schválenie zákonov je jednou z podmienok gréckych veriteľov na pokračovanie vo finančnej pomoci. Ministerstvo oznámilo, že návrhy zákonov predloží do parlamentu na prerokovanie a schválenie v pondelok. Predpokladá sa, že sa o nich bude hlasovať koncom týždňa.

V jednom zo zákonov sa navrhuje, aby sa citeľne zvýšili dane za prenájom nehnuteľností. Vek odchodu do dôchodku sa s definitívou platnosťou stanoví na 67 rokov. Výnimku dostanú len osoby s dlhodobým dôchodkovým poistením. Daňoví hriešnici by mali dostávať vyššie tresty. Privatizácia gréckej železnice sa urýchli.

Element zníženia dlhového bremena

Experti veriteľov, ktorými sú EÚ, ECB a MMF, začnú dôkladne kontrolovať úsporné opatrenia novej vlády Alexisa Tsiprasa koncom mesiaca. Iba v prípade, že budú s nimi súhlasiť, Atény dostanú ďalšie prostriedky z rámcového úveru 86 miliárd eur.

Draghi povedal, že Grécko dostane úľavy na splácanie úveru iba v prípade, ak budú veritelia vidieť skutočnú realizáciu dohodnutých opatrení. Nedeľník citoval Draghiho, že "element zníženia dlhového bremena musí existovať". Nič však nepovedal o radikálnom odpísaní dlhu. V Aténach dúfajú, že krajina dostane na splatenie dlhov lehotu vyše 50 rokov a stabilnú úrokovú sadzbu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok