Gréci musia zaťať zuby, Atény čakajú úsporné opatrenia a reformy

TASR
11.10.2015 12:12

Vláda gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa získala v parlamente dôveru, teraz bude musieť uskutočniť náročné úsporné opatrenia a reformy. Uviedol to portál rakúskeho denníka Die Presse.

Gréci musia zaťať zuby, Atény čakajú úsporné opatrenia a reformy
SITA/AP

Reštrukturalizácia dlhu aj zahraničné investície

Medzi najdôležitejšie úlohy novej vlády bude patriť privatizácia. Jej rýchle uskutočnenie žiadajú veritelia Grécka. Jedným z veľkých cieľov premiéra je, aby si krajina už v roku 2017 mohla znovu požičiavať peniaze na svoju činnosť na finančných trhoch. V súvislosti s obdobím, ktoré stojí pred Grékmi, premiér povedal: "Musíme zaťať zuby."

Tsiprasovým zámerom je, že po splnení naliehavých úloh od veriteľov chce s nimi hovoriť o reštrukturalizáciu dlhu krajiny, rekapitalizácii domácich bánk a získavaní zahraničných investícií.

Úspech v týchto oblastiach by prispel k nájdeniu ľahšieho východiska z pretrvávajúcej hospodárskej, finančnej a sociálnej krízy tohto člena eurozóny.
Opozícia však Tsiprasovi v trojdňovej diskusii k vládnemu programu vyčítala, že len kritizuje, ale neprichádza s návrhmi.

Novú Grécku vládu vytvorila ľavicová Syriza

Nasledujúci rok bude v Grécku skutočne ťažký. Podľa návrhu rozpočtu štátny dlh dosiahne 333,5 miliardy eur, čo bude 192,4 % hodnoty jeho hrubého domáceho produktu.

V tomto roku by mal byť dlh 315,8 miliardy eur. V roku 2016 zostane miera nezamestnanosti mimoriadne vysoká 25,8 %. S návrhom budúcoročného rozpočtu však budú musieť ešte súhlasiť grécki veritelia.

Vládu premiéra Tsiprasa podporilo v menovitom hlasovaní všetkých 155 koaličných poslancov, 144 členov opozície hlasovalo proti. Novú Grécku vládu vytvorila ľavicová Syriza a pravicovo populistická strana Nezávislých Grékov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok