Bývalý šéf Všeobecnej zdravotnej dostal v apríli odmenu vyše 22-tisíc

TASR
1.10.2015 15:56

Marcel Forai, ktorý ešte donedávna šéfoval Všeobecnej zdravotnej poisťovni, dostal za rok 2014 jednorazovú odmenu 22.596,69 eura. Počas parlamentnej Hodiny otázok to odkázal neprítomný minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorého odpoveď v pléne prečítal minister práce Ján Richter.

Bývalý šéf Všeobecnej zdravotnej dostal v apríli odmenu vyše 22-tisíc
TASR

Zmluvy preveruje NAKA

"Na riadnom Valnom zhromaždení VšZP, ktoré sa uskutočnilo 23. apríla 2015, bola schválená mesačná odmena za výkon funkcie pánovi Foraiovi vo výške 3944,25 eura a variabilná zložka odmeny za výkon funkcie v roku 2014 vo výške 22.596,69 eura jednorazovo," oznámil Richter. Na výšku odmeny pre Foraia za rok 2014 bol zvedavý poslanec Jozef Bobík.

Forai odstúpil z funkcie generálneho riaditeľa VšZP po medializácii zmlúv, ktoré poisťovňa uzavrela s jeho tetou. Zmluvy podľa Denníka N preveruje Národná kriminálna agentúra, a to z vlastnej iniciatívy. "Preveruje skutočnosti v súvislosti s uzatváraním zmlúv a následných dodatkov spoločnosti," povedal pre denník hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

Konflikt záujmov?

Vyšetrovatelia majú podľa jeho slov vychádzať aj z medializovaných informácií. Výsledkom vyšetrovania má byť "trestnoprávne posúdenie konania jednotlivých osôb zodpovedných za spravovanie majetku štátu v rámci pôsobnosti spoločnosti." Okrem polície preveruje zmluvy aj Najvyšší kontrolný úrad, na ktorý sa obrátil minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Forai po oznámení svojej abdikácie požiadal, aby zmluvy medzi VšZP a jeho tetou preveril Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Transparency International Slovensko však upozornilo, že v tomto prípade môže ísť o konflikt záujmov. Podľa mimovládnej organizácie totiž podnikal manžel šéfky ÚDZS Moniky Pažinkovej so synom Foraiovej tety. ÚDZS však neobjektívnosť odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok