Šéf Všeobecnej zdravotnej po kauze tety Anky končí vo funkcii

TASR TA3
22.9.2015 19:48

Generálny riaditeľ štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai odstupuje z funkcie.

Šéf Všeobecnej zdravotnej po kauze tety Anky končí vo funkcii
TASR

Čislák abdikáciu prijal

Oznámil to na spoločnom brífingu s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom. Urobil tak po zverejnení informácií o zmluvách medzi štátnou poisťovňou a spoločnosťami jeho blízkej príbuznej. "Keďže sa v posledných dňoch objavili nepodložené útoky na moju osobu v súvislosti s podpísanými zmluvami VšZP a v záujme ich objektívneho preverenia som dnes požiadal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby skontroloval všetky zmluvy, ktoré podpísala VšZP s firmami, v ktorých pôsobila pani Sučková od roku 2004, kedy bola podpísaná prvá zmluva. Zároveň som požiadal ministra zdravotníctva o uvoľnenie z funkcie," povedal Forai na tlačovej konferencii v parlamente.

Minister Čislák abdikáciu šéfa najväčšej poisťovne na trhu prijal. "Prijímam abdikáciu pána Foraia, od zajtrajšieho dátumu ho odvolám z funkcie generálneho riaditeľa, ako aj predsedu predstavenstva VšZP," reagoval minister, ktorý Foraiovo gesto ocenil. Poisťovňu budú podľa jeho slov viesť zvyšní dvaja členovia predstavenstva.

Beblavý podal podnet na parlamentný výbor

Čislák zároveň avizoval, že pokiaľ sa prešetrovaním preukáže, že spomínané zmluvy boli v poriadku, Foraia vymenuje naspäť do funkcie. "Počkám si na výsledky šetrenia, či zmluvy boli štandardné, či teda boli v súlade so zákonom. Ak zákon dodržaný bol, Marcela Foraia znova vymenujem do funkcie generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva VšZP," vyhlásil.

Forai už niekoľko dní čelil kritike pre zmluvy za milióny eur, ktoré mala najväčšia poisťovňa počas jeho pôsobenia uzavrieť s jeho tetou Annou Sučkovou. Poslanec Národnej rady Miroslav Beblavý preto podal podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Chcel, aby výbor začal konanie pre podozrenie zo zneužitia funkcie a porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu.

Foraiovi by v prípade preukázania viny hrozil trest v podobe straty funkcie. Ten sa bránil, že zmluvy s jeho tetou sú štandardné.
Forai bol na čele štátnej poisťovne od apríla 2012. Predtým pôsobil ako šéf jej košickej pobočky. Okrem toho pôsobil aj na poste šéfa krajskej pobočky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, pracoval tiež v štátnej Spoločnej zdravotnej poisťovni.

Beblavý: Forai sa chce vyhnúť prešetrovaniu

Odchádzajúci šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai sa odstúpením z funkcie snaží vyhnúť prešetrovaniu v parlamentnom výbore. Myslí si to nezaradený poslanec a podpredseda Siete Miroslav Beblavý. V stredu ráno sa mal totiž výbor pre nezlužiteľnosť funkcií zaoberať jeho podnetom na Foraia pre zmluvy medzi poisťovňou a jeho tetou.

Poslanec Beblavý je rád, že Forai prijal zodpovednosť a odchádza, k čomu ho aj vyzýval. Jeho krok však považuje za prejavenie minima politickej kultúry. Ľutuje, že si pôjde užívať "predčasný dôchodok" do svojho bytu v bratislavskom River Parku a nebude vzhľadom na chýbajúci zákon o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov znášať dôsledky svojho konania.

Trápia ho tiež vyjadrenia ministra zdravotníctva Viliama Čisláka o možnom Foraiovom návrate po prešetrení veci Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Poukazuje, že ten nemá na takýto krok potrebné kompetencie a ovládajú ho nominanti Smeru-SD. "Buď sú to len prázdne reči pri odstúpení, aby nebolo vidno hanbu, alebo pripravujú skrytý návrat. To ja netuším," povedal pre TASR. Podľa jeho názoru má však Forai "toľko za ušami", že jeho návrat do akejkoľvek verejnej funkcie je neprijateľný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok