Prepusteného mafiána Štvrteckého opäť odsúdili, trest je miernejší

TASR TA3
29.9.2015 11:21

Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil Miroslava Štvrteckého na trest odňatia slobody v dĺžke trvania 21 rokov. O tri roky mu tak zmiernil dobu, ktorú mal stráviť vo väzení podľa predošlého rozhodnutia Najvyššieho súdu predtým, ako mu bola povolená obnova konania.

Rozhodol sa vypovedať

Rozsudok ešte nie je právoplatný. ŠTS však v rámci obnovy konania rozhodoval len o výške trestov, a nie o vine spolu deviatich obžalovaných. „Súd prihliadol najmä na to, že došlo k výraznej redukcii asperačnej zásady, a tým aj k výraznej zmene trestných sadzieb,“ skonštatoval okrem iného predseda senátu. Okrem toho však zohľadnil napríklad aj postavenie obžalovaných v zločineckej skupine či dobu ich pôsobenia v nej.

Okrem Miroslava Štvrteckého bola obnova konania povolená aj ďalším ôsmim obžalovaným. ŠTS odsúdil Petra Havlíčka na trest odňatia slobody na osem rokov a šesť mesiacov, Patrika Šnajdra na 20 rokov, Rastislava Zajca na štyri roky, Jozefa Filu na šesť rokov a šesť mesiacov, Jozefa Helta na šesť rokov, Martina Jamricha na päť rokov a šesť mesiacov, Radima Kanečku na päť rokov a deväť mesiacov a Zdenka Uhlířa na sedem rokov trestu odňatia slobody.

Miroslav Štvrtecký sa rozhodol pred súdom vypovedať. „Sedím tam s ľuďmi, ktorí sedia za vraždy s nižšími trestami ako ja. Ja za vydieranie dostanem 24 rokov a sú tam ľudia s troma – štyrmi vraždami, ktorí majú menej. Podľa mňa je to scestné s týmto trestom. Každý robí chyby a myslím si, že človek si zaslúži aj druhú šancu,“ uviedol okrem iného vo svojej výpovedi.

Administratívne zlyhanie

Prokurátor pôvodne navrhoval pre obžalovaného Štvrteckého ponechať trest odňatia slobody v trvaní 24 rokov, obhajca, naopak, žiadal pre svojho klienta trest pri hranici 15 rokov. Miroslav Štvrtecký sa začiatkom augusta tohto roka dostal na slobodu, údajne pre administratívne zlyhanie. Podarilo sa mu totiž dosiahnuť obnovu konania ohľadom výšky jeho trestu.

Na slobodu sa dostal po tom, ako nebolo včas rozhodnuté o jeho vzatí do väzby, kam mal byť premiestnený z výkonu trestu. Podľa obžaloby v roku 2001 v meste Senica Miroslav Štvrtecký postupne vytváral zločineckú skupinu, ktorá na území Trnavského a Bratislavského kraja páchala zločiny tak, aby získala finančný prospech najmä pomocou vydierania, podvodmi, vyhrážkami, ujmou na zdraví.

Spolupracovať mal aj s príslušníkmi Policajného zboru, ktorí ho informovali o pripravovaných policajných akciách. Okrem iného mal aj zastrašovať podnikateľov a nútiť ich k pravidelnému odvádzaniu finančných prostriedkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok