V Bratislave pomenujú ulicu po Júliusovi Satinskom

TASR
25.9.2015 15:30

Bratislava bude mať od polovice októbra niekoľko nových ulíc. Pribudnú v Starom i Novom Meste, v Rusovciach i v Podunajských Biskupiciach. Tú svoju ulicu bude mať v centre hlavného mesta aj herec, komik a spisovateľ Július Satinský. Schválili to bratislavskí mestskí poslanci.

V Bratislave pomenujú ulicu po Júliusovi Satinskom
SITA/Michal Burza

Albertova lávka i Na Vtáčniku

Satinského ulica sa bude volať novovzniknutá ulica vedľa nemocnice sv. Michala v Starom Meste. Satinský býval na Dunajskej ulici, kde má sochu a navštevoval Strednú pedagogickú školu nachádzajúcu sa pôvodne v blízkosti novovzniknutej ulice.

Železobetónové premostenie nad Staromestskou ulicou pri Vtáčej veži dostane názov Albertova lávka. Meno tak má niesť podľa vojvodu a nemeckého princa Alberta Kazimíra Augusta Sasko-Tešinského. Premostenie je totiž vybudované približne v mieste, kde kedysi bola drevená lávka ponad priekopu, dnešnú Staromestskú ulicu, a ktorú využíval na prechod medzi Hradom a jeho bytom.

Nadchod nebol nikdy oficiálne pomenovaný a s blížiacim sa 250. výročím príchodu kniežaťa Alberta do Prešporka ako miestodržiteľa ho mestská časť Staré Mesto navrhla takto pomenovať.
V bratislavskom Novom Meste zase vznikla nová ulica v lokalite Koliba – Vtáčnik, preto sa bude volať Na Vtáčniku.

Ulica akademického maliara Jozefa Nagya

V Rusovciach pribudne v lokalite Tehelný hon ulica Vojtecha Ondroucha a ulica Aladára Radnótiho. Sú pomenované podľa bádateľov, ktorí venovali svoj profesionálny život štúdiu a výskumu rímskeho vojenského tábora Gerulata. V lokalite Pieskový hon zase vzniknú ulice Pri Pieskovom hone a Pri Rusovskom ramene. Návrhy boli inšpirované pôvodnými miestnymi názvami.

Ligurčeková, Jastrabinová, Kapsičková a Vratičová -  aj to sú nové názvy ulíc v Podunajských Biskupiciach v lokalite Vinohradnícka – Hydinárska, pomenované podľa byliniek. Špaldovú ulicu budú mať zase obyvatelia v lokalite medzi ulicami Závodná a Svornosti. Medzi Hydinársku a Ulicu Svornosti zase pribudne aj Ulica akademického maliara Jozefa Nagya.

Je pomenovaná podľa umelca, ktorý žil a tvoril v Podunajských Biskupiciach. V rovnakej lokalite pribudnú aj ulice Achátová, Citrínová, Granátová, Korálová, Malachitová, Ametystová, Akvamarínová, pomenované podľa prírodných vzácnych kameňov a tiež Murárska a Farmárska, pomenované podľa názvov remesiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok