Ostáva Forai po zosadení predsedom predstavenstva VšZP?, pýta sa KDH

TASR
23.9.2015 15:14

Zdá sa, že Marcel Forai ostáva predsedom predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne a prišiel len o funkciu jej generálneho riaditeľa. Na tlačovej konferencii to pripustil poslanec Národnej rady za KDH a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Ostáva Forai po zosadení predsedom predstavenstva VšZP?, pýta sa KDH
TASR

Odvolanie z oboch funkcií avizoval aj Čislák

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik sa opieral pritom o list, ktorý od ministra zdravotníctva Viliama Čisláka dostal predseda Výboru Národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií Alojz Přidal. V stručnom liste sa píše, že Forai odstupuje z funkcie, nie je však jasné, z akej. "Nevieme, či z funkcie generálneho riaditeľa, alebo predsedu predstavenstva, či z oboch funkcií. Preto som ministra požiadal o bližšiu informáciu," vysvetlil Přidal.

Uhliarik uviedol, že ak by Forai ostal predsedom predstavenstva VšZP, bola by to posledná facka zdravotníctvu. "Vyzerá to tak, že zdravotníctvo riadi niekto iný. Extrémne úspešné firmy z posledných štyroch rokov sú registrované v Košiciach, kde sa nitky zbiehajú," dodal s tým, že zdravotné sestry sa majú tešiť z nárastu svojich platov o päť či desať eur, a pritom vidia, že zo VšZP odchádzajú milióny eur.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková reagovala, že Forai odstúpil zo všetkých funkcií vo VšZP, teda aj z pozície predsedu predstavenstva. Odvolanie z oboch funkcií avizoval aj Čislák. "Prijímam abdikáciu pána Foraia, od zajtrajšieho dátumu ho odvolám z funkcie generálneho riaditeľa, ako aj predsedu predstavenstva VšZP," povedal.

Preveria všetky zmluvy

Kauzou zmlúv medzi VšZP a Foraiovou tetou sa dnes zaoberali aj parlamentné výbory. Najskôr výbor pre nezlučiteľnosť funkcií požiadal poslancov v zdravotníckom výbore o poslanecký prieskum vo VšZP a prerušil rokovanie o tom, či riešiť prípad údajného konfliktu záujmov Marcela Foraia, alebo nie. Zdravotnícky výbor napokon poslanecký prieskum odsúhlasil.

Zmluvy bude preverovať aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Požiadal ho o to Forai. Chce, aby úrad preveril všetky zmluvy od roku 2004. Čislák si na výsledky šetrenia počká. Pokiaľ sa preukáže, že zmluvy boli v poriadku a zákon nebol porušený, Foraia mieni vrátiť do funkcie.

Podnet na Foraia podal poslanec Miroslav Beblavý. Podľa neho je zrejmé, že zmluvy nie sú štandardné ani v podmienkach, ani spôsobe uzatvárania. Poslanec preto chcel, aby výbor začal konanie pre podozrenie zo zneužitia funkcie a porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Foraiovi by v prípade preukázania viny hrozil trest v podobe straty funkcie. Ten sa bránil, že zmluvy s jeho tetou sú štandardné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok