Šéf Volkswagenu po emisnom škandále odstupuje z funkcie

TASR TA3
23.9.2015 17:47

Škandál nemeckej automobilky Volkswagen narastá do obrovských rozmerov. Pre manipulovanie emisných testov môže prísť koncern o miliardy eur. Samotná automobilka priznala, že podvodný softvér sa nachádza v miliónoch áut po celom svete. Podľa najnovších informácií šéf Martin Winterkorn odstupuje.

Nový štart

Výkonný riaditeľ nemeckej automobilky Volkswagen Martin Winterkorn rezignoval na svoju funkciu a prevzal tak zodpovednosť za podvody firmy pri emisných testoch v USA. Informovali o tom agentúry Reuters a AP. "Volkswagen potrebuje nový štart, a to aj v personálnej oblasti. Svojou rezignáciou chcem vytvoriť priestor práve na takýto nový štart," uviedol Winterkorn, ktorý stál na čele firmy osem rokov, v oficiálnom vyhlásení. Ako dodal, je šokovaný udalosťami posledných dní a toto rozhodnutie robí v záujme spoločnosti. Zo svojej strany si však nie je vedomý žiadneho pochybenia.

Škandál vypukol minulý týždeň v piatok, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia obvinila VW, že do viacerých áut s naftovými motormi namontoval softvér, ktorý umožňuje zamaskovať pri testovaní výfukových plynov skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka. Automobilke hrozí v USA pokuta až 18 miliárd USD (16,14 miliardy eur).

Najväčší škandál automobilky

Medzitým začali škandál vyšetrovať aj v ďalších krajinách sveta. Firma v utorok dodala, že na riešenie problému vyčlenila predbežne 6,5 miliardy eur, podľa niektorých analytikov to však pravdepodobne nebude stačiť. Akcie VW, ktorých hodnota za prvé dva dni tohto týždňa klesla o vyše tretinu, zaznamenali opäť rast. Do 17.30 h SELČ vzrástli o 5,3 % na 111,65 eura/akcia.

Výkonný výbor dozornej rady spoločnosti v samostatnom vyhlásení uviedol, že v nasledujúcich dňoch očakáva odchod aj ďalších členov manažmentu po tom, ako sa začalo interné vyšetrovanie, ktoré by malo určiť, kto všetko je zodpovedný za najväčší škandál automobilky v jej 78-ročnej histórii.

Bezplatné kontroly

České ministerstvo dopravy bude spoločne s firmou Škoda Auto zvolávať na kontrolu majiteľov vozidiel s motormi, pri ktorých môže byť pre podvody koncernu Volkswagen pri emisných testoch problém. Škoda Auto, ktorá v minulosti do niektorých áut "inkriminované motory" zrejme netušiac dávala, údajne prisľúbila, že majiteľom vozidiel vyjde v ústrety. Informoval o tom server iHNed.cz.

Český minister dopravy Dan Ťok sa v súvislosti s emisnou kauzou zišiel so zástupcami Volkswagenu a na rokovaní vlády vyhlásil, že zatiaľ nevie, koľkých áut v Česku sa škandál okolo falšovania emisných údajov týka. Bez ohľadu na to je však automobilka pripravená všetky parametre motora bezplatne skontrolovať a opraviť.

K záležitosti sa dnes vyjadril aj minister priemyslu a obchodu Jan Mládek, podľa ktorého by škandál nemal mať na Škodu Auto priamy vplyv. Jej autá sa na americkom trhu nepredávajú a akcie firmy sa neobchodujú na burze. Akcie Volkswagenu zaznamenali v dôsledku kauzy v minulých dňoch prudký pokles.

Emisný škandál

Mládek chce, aby sa vyjasnilo, čo presne sa v USA stalo. Domnieva sa, že môže ísť o konkurenčný boj na najväčšom svetovom trhu s automobilmi. "Volkswagen by nebola prvá firma, ktorej sa to stalo," upozornil. Škandál vypukol v piatok 18. septembra, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia firmu Volkswagen obvinila, že pri autách s naftovými motormi používala v posledných zhruba siedmich rokoch softvér umožňujúci pri testovaní emisií maskovať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka.

Autá tak v skutočnosti vypúšťali do ovzdušia omnoho viac škodlivých emisií, než ukazovali výsledky testov. Volkswagen by za to mohol v USA dostať pokutu až 18 miliárd USD (16,14 miliardy eur). Tento týždeň začali škandál vyšetrovať aj niektoré európske krajiny.

Škoda k celej veci uviedla, že momentálne v Európe nepoužíva koncernové motory TDI, pri ktorých sa prišlo na obchádzanie merania emisií. Montovala ich však do svojich starších modelov. Firma nespresnila, kedy tieto motory používala, ani do koľkých áut ich namontovala. Podľa denníka Mladá fronta DNES išlo o autá vyrobené v rokoch 2009 až 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok