Volkswagen podvádzal pri emisných testoch, koncernu hrozia miliardové pokuty

ČTK
19.9.2015 09:51

Nemecká automobilka Volkswagen musí stiahnuť pol milióna áut, nakoľko do svojich vozidiel inštalovala prístroj, ktorý umožňuje skryť skutočnú hladinu vypúšťaných emisií.

Volkswagen podvádzal pri emisných testoch, koncernu hrozia miliardové pokuty
SITA/AP

Znečisťujú mnohonásobne nad limit

Americký federálny Úrad na ochranu životného prostredia firmu obvinil, že sa týmto spôsobom snažila zámerne obísť zákony, ktorých cieľom je zlepšenie kvality ovzdušia. Spoločnosti Volkswagen z tohto dôvodu hrozia pokuty za niekoľko miliárd dolárov.

Škandál sa týka modelov Jetta, Beetle, Audi A3 a Golf vyrobených v rokoch 2009-2014 a vozidiel Passat z rokov 2014-2015. Všetky tieto autá majú v sebe prístroj, ktorý je naprogramovaný, aby odhalil okamžik, kedy je vozidlo oficiálne testované na emise. V takom prípade sa vo vozidlách zapne systém na kontrolu emisí. Pri bežnej prevádzke je tento systém vypnutý, čo vedie k tomu, že vozidlá vypúšťajú do ovzdušia 40-krát viac škodlivých exhalátov, než je limit, uviedla EPA.

Podľa expertov pravdepodobne vozidlá Volkswagen fungujú lepšie, ak je uvedený systém vypnutý. Inak by na podobné konanie nebol dôvod.

Mastná pokuta

Americký Úrad na ochranu životného prostredia Volkswagenu nariadil, aby dal na vlastné náklady vozidlá do poriadku. Majitelia automobilov ale vraj nemusia na výzvu reagovať okamžite. Pochybenie automobilky totiž nepredstavuje bezpečnostné riziko a majitelia užívaním vozidiel neporušujú zákony.

Firma Volkswagen uviedla, že s vyšetrovateľmi spolupracuje, ďalšie komentáre ale odmietla. Podľa EPA automobilka čelí pokute až 37-tisíc dolárov za jedno vozidlo, čo dokopy znamená viac ako 18 miliárd dolárov.

V roku 2012 Úrad na ochranu životného prostredia udelil pokutu 300 miliónov dolárov kórejským automobilkám Hyundai Motor a Kia Motors za skresľovanie údajov týkajúcich sa palivovej ekonomiky na 1,2 milióne áut.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok