Grécko má novú vládu, Tsipras dostal druhú šancu

TA3 TASR
23.9.2015 07:00

Nová vláda na čele s Alexisom Tsiprasom zložila prísahu. Vládnu koalíciu vytvorilI ľavicová strana Syriza a nacionalistické hnutie Nezávislí Gréci. Rezort financií opäť povedie Euklidis Tsakalotos, ktorý v lete vyjednal nový záchranný program.

Znovuvymenovanie zaručuje kontinuitu

Kľúčový post ministra financií bude opäť zastávať Euklid Tsakalotos, v Oxforde vyštudovaný ekonóm, ktorý zohral významnú úlohu v záverečných štádiách rokovaní medzi Tsiprasovou ľavicovou vládou a medzinárodnými veriteľmi o treťom balíku finančnej pomoci pre Grécko.

Tsakalotosovo vymenovanie zaručuje kontinuitu pre ďalšie rozhovory a zrejme vyvolá pozitívnu odozvu partnerov z eurozóny. Jeho námestníkom bude ďalší rešpektovaný člen gréckeho vyjednávacieho tímu Jorgos Chuliarakis.

Ďalší zásadný rezort - ministerstvo zahraničných vecí - bude rovnako ako v prvej Tsiprasovej vláde riadiť skúsený grécky diplomat a niekdajší člen komunistickej strany Nikos Kotzias.

V kabinete aj Nezávislí Gréci

Ministerstvo obrany povedie tak ako v predchádzajúcom Tsiprasovom kabinete Panos Kammenos, líder pravicovo-populistickej strany Nezávislí Gréci, ktorí opäť vstúpili do koalície s dominantnou stranou Syriza.

Zvládanie rozsiahlej utečeneckej krízy v Grécku bude mať na starosti - rovnako ako v doterajšej dočasnej vláde - námestník ministra vnútra pre imigračnú politiku Jannis Muzalas, aktívny člen humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc.

Novovymenovaní ministri zložia predpísaný sľub ešte v priebehu dnešného dňa. Do predčasných volieb doviedla krajinu prechodná vláda pod vedením sudkyne Vassiliki Thanuovej, ktorá bola pri moci len necelý mesiac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok