Tsiprasova Syriza vyhrala grécke voľby, okamžite ohlásila vytvorenie koalície

TA3 TASR
20.9.2015 20:24

Gréci vložili vo voľbách dôveru opäť do rúk Alexisa Tsiprasa. Konzervetívnu Novú demokraciu porazila o 7 percent. Predseda Syrizy sa už dohodol na obnovení koalície so stranou Nezávislí Gréci. Tsipras sa tak po asi mesačnej prestávke opäť vracia do premiérskeho kresla.

Vláda dodrží dohodu s veriteľmi

Hovorkyňa Syrizy povedala, že sa na vytvorení koalície dohodli šéfovia oboch strán, bývalý premiér Alexis Tsipras  a vodca Nezávislých Grékov Panos Kammenos.

Syriza splní dohodu, ktorú uzavrela s medzinárodnými veriteľmi z Európskej únie, povedala jej hovorkyňa.

"Toto bude vláda s mandátom na štyri roky, so silnou parlamentnou väčšinou, ktorá splní program, ku ktorému sa zaviazala," uviedla Olga Gerovassiliová. "Bude pokračovať v ťažkých rokovaniach s veriteľmi, realizujúc, že toto je začiatok bitky," dodala. Hovorila o rokovaní o tom, ako bude dohoda realizovaná.

Opozícia priznala porážku

Predseda gréckej konzervatívnej strany Nová demokracia Evangelos Meimarakis priznal v gréckej televízii jej porážku v parlamentných voľbách a zablahoželal k volebnému víťazstvu vodcovi Syrizy Alexisovi Tsiprasovi. Zdôraznil mu, že prioritou pre krajinu je rýchle vytvorenie vlády a jej predloženie parlamentu.

Po zrátaní 25 percent odovzdaných hlasov mala ľavicová Syrizova 35,3 percenta hlasov, čo znamená 144 kresiel v 300-člennom parlamente, a Nová demokracia 28,1 percenta, teda 75 kresiel. Oznámilo to ministerstvo vnútra.

Z tohto výpočtu vyplýva, že účasť voličov dosiahla predbežne 54,4 percenta. V januárových voľbách, v ktorých tiež zvíťazil Tsipras, bola volebná účasť 63,6 percenta.


Ponúka perspektívu

"Dokázali sme, že dokážeme nájsť cesty aj tam, kadiaľ predtým neviedli," uviedol Tsipras pred novinármi vo volebnej miestnosti v aténskej štvrti Kypseli, kde volil. Prisľúbil, že vláda Syrizy by bránila práva gréckeho národa, a to nielen v Európe, ale aj v rámci samotnej krajiny.

Zdôraznil, že sa treba vzdať starých schém a ponúknuť perspektívu, aby "mladí ľudia mohli žiť v tejto krajine, mohli v nej snívať a tvoriť a urobiť z nej silného a rovnoprávneho partnera v Európe". "Ja som optimista. Pôjdeme vpred," zdôraznil Tsipras.

Medzinárodné konflikty

Líder ND Vangelis Meimarakis vyhlásil, že nesklame dôveru gréckych voličov, dokonca ani tých, ktorí mu neodovzdajú svoj hlas. Vyjadril nádej, že Gréci "zavrhnú lož, aby všetci mali lepšiu budúcnosť".

Líderka Panhelénskeho socialistického hnutia Fofi Gennimatová vyzvala skoncovať s medzistraníckymi konfliktami a vyjadrila pripravenosť spolupracovať po voľbách s inými politickými subjektmi. 

Práve PASOK by sa mohlo stať kľúčovým hráčom pri formovaní novej gréckej vlády, keďže podľa prieskumov žiadna zo strán nemá nádej získať v parlamente väčšinu a bude si musieť hľadať partnerov do koalície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok