Včely v nose či sultánov sex. Na Harvarde odovzdávali bláznivé Nobelovky

TASR
18.9.2015 12:01

Absolvent Cornellovej univerzity Michael Smith sa nechal poštípať 200-krát včelami, aby zistil, že najbolestivejšie je to v nosných dierkach či pohlavnom úde, a skupina vedcov, ktorá dospela k záveru, že jeden muž môže byť otcom 888 detí, sú medzi víťazmi 25. ročníka Ig-Nobelových cien.

Včely v nose či sultánov sex. Na Harvarde odovzdávali bláznivé Nobelovky
SITA/AP

Ceny za bilióny dolárov

Víťazom ceny odovzdali na Harvardovej univerzite skutoční laureáti Nobelových cien spoločne s finančnou odmenou: bankovkou v hodnote desať biliónov zimbabwianskych dolárov, čo je v prepočte niekoľko amerických dolárov.

Michael Smith sa podelil o cenu za fyziológiu a entomológiu s výpomocným profesorom Arizonskej univerzity Justinom Schmidtom, ktorý vymyslel stupnicu bolesti po uštipnutí hmyzom. Schmidt varoval pred uštipnutím tarantulou, ktoré je absolútne netoxické, ale vraj šialene bolí.

Mark Dingemanse s dvoma kolegami z Inštitútu Maxa Plancka pre psycholingvistiku v holandskom Nijmegene získal cenu za literatúru za zistenie, že zahučanie "hu" používajú takmer všetky jazyky vo svete vrátane málo známych, aby naznačili, že nerozumejú, ak všetko ostatné zlyhá. Preklenutie nedorozumenia označil za základnú časť jazykového systému.

Počať dieťa každú noc

Dr. Elisabeth Oberzaucherová s kolegom z Viedenskej univerzity získali Ig-Nobelovu cenu za matematiku za vyrátanie, či mohol byť marocký sultán Múláj Ismáíl naozaj otcom 888 detí - a to je umiernený odhad. Ismáíl počal tieto deti počas svojej približne 30-ročnej vlády, ktorá sa skončila v roku 1727. Vyzerá to nemožné, ale je to možné, ak mal sex denne. Autori štúdie vyrátali, že mohol mať toľko detí s najmenej 65 ženami, pričom v háreme ich mal 500.

Profesor financií na Cambridgeskej univerzite Raghau Rau s kolegami získal Ig-Nobelovu cenu za štúdiu, ktorá ukázala, že podnikatelia, ktorí mali z detského veku osobnú skúsenosť s prírodnými katastrofami, v dospelosti oveľa menej riskujú.

Rau použil ako príklad spoločnosť Apple. Jej zosnulý šéf Steve Jobs sa ako dieťa stretol v San Franciscu so smrtiacim zosuvom pôdy neďaleko svojho bydliska, v dôsledku čoho riadil spoločnosť konzervatívne. Jeho nástupca Tim Cook sa počas detstva v Alabame, hoci sa tam vyskytujú tornáda, s žiadnymi fatalitami nestretol a prijímal riskantnejšie obchodné rozhodnutia. "Predstavte si, že ste členom riaditeľskej rady: Keď budete vyberať výkonného riaditeľa, chcete takého, ktorý je ochotný riskovať alebo nie?" vysvetlil prítomným Rau.

Nehanbia sa  ceny prevziať

Víťazi mali z Ig-Nobelových cien veľkú radosť. Autor stupnice bolesti po uštipnutí hmyzom Schmidt povedal za všetkých, že "tieto bláznivé veci niekedy umožnia preniknúť do podstaty veci".

Na udeľovaní Ig cien (z anglického slova ignoble - poklesnutý, prízemný) pred 1200-členným publikom sa z roka na rok zúčastňuje nielen čoraz viac laureátov, ale aj skutočných nositeľov Nobelovej ceny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok