Európska komisia ustupuje, povinné kvóty sú zrejme mimo hru

TA3 TASR
17.9.2015 06:59

Európska komisia je ochotná vzdať sa navrhovaných povinných kvót na prerozdelenie 120.000 utečencov v prospech dobrovoľného systému. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov Európskej únie.

Zachovanie jednoty Európy

Na mechanizme prerozdelenia 120.000 žiadateľov o azyl z Talianska, Grécka a Maďarska do ďalších členských štátov, ktorý navrhla EK, sa nedokázali zhodnúť ministri vnútra EÚ na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli.

Opäť by sa mali o to pokúsiť 22. septembra a európski činitelia nechcú pripustiť, aby ministerské rokovania opäť zlyhali. "Naším cieľom je zachovanie jednoty Európy," povedal europoslancom komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

Jednania budú pokračovať

Ešte jednoznačnejšie sa vyjadril nemenovaný predstaviteľ EK podľa ktorého už "povinný systém nie je v hre ... Na čom záleží, je zachovanie čísla 120.000."

Proti povinným kvótam najviac vystupujú Maďarsko, Slovensko, Česko, Rumunsko a Poľsko. Zatiaľ nie je jasné, či by s dobrovoľným systémom súhlasiť aj Nemecko a Francúzsko, keďže by na jeho základe zrejme museli prijať viac azylantov, než keby sa rozdeľovali prostredníctvom povinných kvót.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok