Orbán chce plot aj na hranici s Chorvátskom, policajti zbili novinárov

TA3 TASR SITA
16.9.2015 19:40

Časť migrantov po uzatvorení maďarských hraníc smeruje do Únie okľukou, cez Chorvátsko. V samotnom Maďarsku sa počet zadržaných násobne znížil, no Orbán avizuje výstavbu ďalšieho plota.

Orbán chce plot aj na hranici s Chorvátskom, policajti zbili novinárov
SITA/AP

ONLINE sme ukončili.

23:00 Maďarská polícia nepotvrdila správu verejnoprávnej televíznej stanice M1, podľa ktorej protiteroristická jednotka zadržala pri nepokojoch na maďarsko-srbskom hraničnom prechode v Röszke evidovaného teroristu.

Podľa spravojského servera Hvg.hu hovorkyňa polície Viktória Csiszérová-Kovácsová uviedla iba toľko, že zadržali niekoľko osôb. Poradca premiéra György Bakondi novinárom večer uviedol, že maďarskí policajti zadržali 29 migrantov, ktorí ilegálne prenikli na maďarské územie a ktorí zaútočili na policajtov.

Podľa srbskej televízie RTS sa pri stretoch zranilo asi 300 ľudí.

22:11 Slovensko by mohlo tvrdošijné odmietanie povinných kvót dobehnúť. Upozornili na to niektorí poslanci v závere prvého rokovacieho dňa 54. schôdze parlamentu.

Tému ešte nevyčerpali, vrátia sa k nej aj vo štvrtok 17. septembra. Na vystúpenie čaká ešte päť rečníkov prihlásených písomne. Po ich prejavoch však ešte diskusia neskončí. Poslanci sa budú môcť prihlásiť do ústnej rozpravy.

22:10 Európska komisia je ochotná vzdať sa navrhovaných povinných kvót na prerozdelenie 120.000 utečencov v prospech dobrovoľného systému, ktorý požadujú krajiny strednej a východnej Európy. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov EÚ.

22:05 V meste Nijmegen neďaleko holandsko-nemeckých hraníc vyrastú v nasledujúcich dňoch stany a bungalovy pre okolo 3000 žiadateľov o azyl.

21:53 Sýrsky utečenec, ktorému podrazila nohy pri úteku pred policajtmi kameramanka jednej z maďarských televízií, sa stane v budúcnosti zrejme súčasťou trénerského tímu španielskeho futbalového klubu Getafe.

21:04 Asi sto odporcov islamu zablokovalo česko-rakúsky hraničný priechod v Dolnom Dvořišti v okrese Český Krumlov a utečencom odkázali: "Allah, bež domov, tu býva Ježiš".

20:52 Nemecko bude musieť podľa výpočtov inštitútu DIW na budúci rok dať okolo 9,2 miliardy eur na zvládnutie prílevu utečencov.

20:50 Maďarskí policajti údajne zbili troch srbských novinárov, ktorí na hranici s Maďarskom natáčali reportáže o utečeneckej kríze. Informovala o tom srbská televízna stanica RTS.

20:35 Srbsko pošle na svoje hranice s Maďarskom viac policajtov a bude sa snažiť držať migrantov v bezpečnej vzdialenosti od maďarských pohraničných zábran, prisľúbil to srbský minister vnútra Nebojša Stefanovič.

20:30 Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland požiadal maďarského premiéra Viktora Orbána o vysvetlenie novej legislatívy a krokov zameraných na zastavenie bezprecedentného prílevu migrantov. Jagland svoju žiadosť tlmočil Orbánovi formou listu. Príslušné vysvetlenie by mal šéfovi Rady Európy poskytnúť z poverenia premiéra maďarský minister spravodlivosti.

"Maďarsko má povinnosť chrániť tých, ktorí potrebujú ochranu. Hranice nemožno úplne uzavrieť. Pre Európu je to obrovský krok späť ...," vyhlásil Jagland.

20:13 Maďarsko vybuduje plot aj na vybraných úsekoch maďarsko-chorvátskej štátnej hranice. V interview, ktoré sa už objavilo v internetovom vydaní mienkotvorného rakúskeho denníka Die Presse to oznámil maďarský premiér Viktor Orbán.

Podľa vlastných slov už Orbán hovoril o tejto záležitosti so šéfom rezortu vnútra a plány výstavby plotu na tejto hranici už jestvujú. Maďarský premiér ďalej naznačil, že jeho krajina má už prax s výstavbou plotu na maďarsko-srbskej hranici. Dodal však, že jej skutočnou silou nebudú ploty, ale novelizovaná legislatíva, ktorá umožňuje za ilegálne prekročenie štátnej hranice udeliť prísne tresty.

20:11 Slovenská informačná služba považuje "súčasný prakticky nekontrolovaný prílev ilegálnych migrantov do Európskej únie bez poznania ich identity za vysoké bezpečnostné riziko". Dôsledné dodržiavanie schengenských pravidiel je prvým krokom k riešeniu problému nelegálnej migrácie v rámci Európskej únie, píše sa to v stanovisku Slovenskej informačnej služby k nelegálnej migrácii a z toho vyplývajúcim bezpečnostným rizikám.

19:39 Slovinsko sprísňuje kontroly na svojich hraniciach s Maďarskom, pričom o tomto kroku už informovalo Európsku úniu. Uviedol to slovinský premiér Miro Cerar, citovala ho chorvátska agentúra HINA.

19:30 Srbský minister sociálnych vecí Aleksandar Vulin vyjadril dôrazný protest proti tomu, že maďarská polícia nasadila proti davu migrantov pri hraničnom prechode Horgoš vodné delo.

18:52 Niekoľko sýrskych utečencov hospitalizovali v nemeckom meste Hannover po tom, ako sa otrávili jedovatými hubami, ktoré pokladali za jedlé. Sýrski utečenci zjedli hubu v Európe známu ako muchotrávka zelená, ktorú si pravdepodobne pomýlili s jedlou hubou rastúcou v ich domovskej krajine.

17:52 Nemecká kancelárka Angela Merkelová a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonicky diskutovali o migračnej kríze. Lídri oboch krajín sa dohodli na potrebe zvýšeného úsilia v snahe o dosiahnutie "politického riešenia", ktoré by ukončilo občiansku vojnu v Sýrii.

17:45 Pri juhomaďarskej obci Kübekháza, kde sa končí srbsko-maďarský hraničný úsek a začína rumunsko-maďarský, začali s prípravami na budovanie technických zábran proti migrantom na rumunských hraniciach.

17:49 Nemecká vláda schválila rozmiestnenie 950 vojakov v oblasti Stredozemného mora, aby tak lepšie zasiahli voči pašerákom ľudí.

17:30 Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó vyzval srbského premiéra Ivicu Dačiča, aby srbskí policajti okamžite zasiahli proti agresívnym migrantom na srbskej strane hraničného prechodu v Horgoši. Tí totiž zaútočili na jednotky maďarských policajtov na druhej strane hraníc.

17:00 Česko by mohlo bez ohľadu na kvóty prijať až 15.000 utečencov, uviedol český minister pre legislatívu a ľudské práva Jiří Dienstbier.

16:56 Ak na budúci týždeň padne v Bruseli kvalifikovanou väčšinou rozhodnutie o schválení povinných kvót na prerozdelenie utečencov do členských krajín EÚ napriek nesúhlasu Slovenska, vláda s nimi nebude súhlasiť. Na pôde parlamentu to vyhlásil premiér Robert Fico počas rozpravy k téme migrantov.

"Každá krajina má suverénne právo riešiť svoju demografickú situáciu pozývaním utečencov, ale nie je možné nanucovať iným suverénnym štátom, koho a za akých podmienok musia akceptovať na svojom území. Bol by to koniec ilúzie malých štátov, že v EÚ majú svoj hlas," myslí si premiér.

15:50 Na maďarských hraniciach sa situácia opäť vyhrotila. Migranti prerazili plot a čelili tvrdému zásahu polície.

14:45 S prejavom k vážnej situácii v Únii v parlamente vystúpil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

14:35 Čižnár chce poznať zdravie utečencov

V súvislosti s príchodom dočasných azylantov rokuje Slovensko s Rakúskom aj o otázkach ich zdravotného stavu a lekárskej starostlivosti. Informoval o tom minister zdravotníctva SR Viliam Čislák.


Čislák po zasadnutí vlády priblížil, že sa uskutočnilo stretnutie s rakúskou stranou. Rokovania ešte nie sú ukončené. "Poslali sme otázky a oni nám na ne odpovedajú," vysvetlil. "Moja predstava je, aby to bolo čo najideálnejšie pre nás," povedal.


Slovensko sa podľa ministra zaujíma o to, či bude známy zdravotný stav dočasných azylantov, či budú na území Slovenska pod lekárskym dohľadom a či budú mať zabezpečené očkovania. Rieši sa aj otázka zabezpečenia ich zdravotnej starostlivosti a prípadného krízového režimu.


"Pre nás je veľmi dôležité, v akom sú zdravotnom stave, čo všetko im budú oni diagnostikovať, čo sa týka zaočkovania a tak ďalej," spresnil Čislák. Slovensko rokuje aj o tom, kto bude hradiť lekársku starostlivosť o azylantov. "Pravdepodobne to bude znášať rakúska strana," doplnil. Cieľom je podľa ministra zdravotníctva zabezpečiť bezpečnosť občanov Slovenska.

14:15 Poslanci sa opäť zišli po letnej prestávke. Rokovanie s rekordným počtom bodov začali najaktuálnejšou témou - utečeneckou krízou.

14:00 Napriek hraničným kontrolám prišlo do Bavorska 6000 utečencov

Polícia v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zaznamenala v utorok príchod ďalších približne 6000 žiadateľov o azyl, ktorí sa do Nemecka dostali napriek zavedeniu kontrol na hranici s Rakúskom počas uplynulého víkendu. Väčšina utečencov prichádza do Bavorska z rakúskeho Salzburgu, niektorí však prekračujú hranice aj na iných miestach.

Len za minulú sobotu priviezli vlaky na hlavnú stanicu v Mníchove 13.000 utečencov. Rakúsky železničný dopravca ÖBB dnes v súvislosti s hromadnými presunmi pozastavil osobnú dopravu na trati zo Salzburgu do Nemecka.
Nemecké orgány podľa Reuters čelia najväčšiemu prílevu migrantov od skončenia druhej svetovej vojny.

12:40 Rakúska armáda presunula jednotky k východným hraniciam

Rakúska armáda začala operáciu na pomoc tamojšej polícii, ktorú v posledných týždňoch zaťažuje prílev utečencov z Maďarska. Agentúra APA uvádza, že armádne jednotky sa ešte cez noc presunuli do východnej spolkovej krajiny Burgenland, kde majú na dopoludnie naplánované prvé školenie zo strany polície.

Vojaci budú v spolupráci s políciou zabezpečovať okrem iného plnenie "dopravných úloh" či "poriadkových činností" na hraničných priechodoch v Burgenlande, kde sú pre utečeneckú krízu dočasne zavedené kontroly. APA s odvolaním sa na krajinské armádne veliteľstvo informuje o presune približne 365 vojakov, jednotky spomínané v súvislosti s "asistenčným nasadením" však dokopy tvorí okolo 2200 príslušníkov.

11:10 Utečenecká kríza je aj prvou témou pre poslancov nášho parlamentu, ktorí sa popoludní stretnú po letnej prestávke.

10:05 Hraničné kontroly sú signálom pre svet, tvrdí Rakúsko

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová označila dočasné kontroly na hraniciach za predovšetkým "dôležitý signál pre svet", že nemôže dochádzať k "neobmedzenému migračnému toku". 

Tzv. dublinské predpisy budú platiť aj naďalej, uviedla v utorok večer v programe verejnoprávnej televízie ORF, aj keď priznala, že utečencom, ktorí chcú cestovať ďalej do Nemecka, v tom momentálne nebránia, napísala tlačová agentúra APA.

Hraničné kontroly na východe a juhu Rakúska budú prebiehať "v súzvuku s Nemeckom", uviedla ministerka. "Má to byť dôležitý signál pre svet, že to nemôže pokračovať tak, ako to bolo doteraz, že nemôže dochádzať k neobmedzenému migračnému toku, že sa musíme vrátiť k normalite," povedala. Miklová-Leitnerová súčasne podčiarkla, že každý, kto si to želá, môže v Rakúsku "samozrejme" požiadať o azyl.

10:00 Rakúska polícia: Situácia bola v noci "veľmi pokojná"

Prílev utečencov do Rakúska cez spolkovú krajinu Burgenland sa v noci takmer zastavil. V porovnaní s predošlými nocami bola situácia "veľmi, veľmi pokojná", uviedla hovorkyňa krajinského policajného riaditeľstva. Zastavených bolo len menej než 100 utečencov.

Žiaden z utečencov nemusel tiež prenocovať vonku. K problémom nedošlo ani pri ich ďalšom prevoze, uviedla hovorkyňa. V noci podľa nej ešte nedochádzalo k hraničným kontrolám. Od skorého rána sa má začať aj "asistenčné nasadenie" rakúskej armády v pohraničnej oblasti.

09:55 Rakúsko začalo kontrolovať priechody na hranici s Maďarskom

Rakúska polícia zaviedla ráno kontroly zatiaľ iba na troch hraničných priechodoch do Maďarska. Sprísnený režim začal platiť o 07.00 h na priechodoch Nickelsdorf, Deutschkreuz a Schachendorf, ležiacich z rakúskej strany v spolkovej krajine Burgenland.

Ohlásené kontroly v súvislosti s masovým prílevom utečencov majú v priebehu dneška rozšíriť o ďalších desať priechodov na rakúskych hraniciach, uviedol nemenovaný policajný hovorca. Polícia v Nickelsdorfe spomaľuje premávku na diaľnici pomocou tzv."lievika" a zastavuje vybrané vozidlá, aby preverila totožnosť cestujúcich. 

Rakúsko malo podľa pôvodných informácií zaviesť dočasné kontroly na svojich hraničných priechodoch už od polnoci. Príslušné nariadenie vydala tamojšia vláda v utorok popoludní. Sprísnený režim by mal platiť na rakúskych hraniciach s Maďarskom, Talianskom, Slovinskom a Slovenskom.

09:50 Počet zadržaných sa po uzatvorení hraníc radikálne znížil

Počet migrantov zachytených políciou na území Maďarska sa v utorok znížil na 366 oproti rekordnému číslu 9380 utečencov zadržaných tamojšími príslušníkmi bezpečnostných zložiek v pondelok. Výrazný pokles migrantov prichádzajúcich do Maďarska nastal podľa Reuters po tom, ako vláda premiéra Viktora Orbána uzavrela v noci na utorok hlavné hraničné priechody využívané migrantmi a pašerákmi ľudí na vstup do štátov Európskej únie. 

V Maďarsku vstúpili v noci na utorok do platnosti aj prísnejšie pravidlá pre osoby ilegálne prekračujúce jeho štátne hranice a zvýšili sa tresty odňatia slobody pre pašerákov ľudí. Maďarský parlament 4. septembra schválil súbor zákonov zameraných na obmedzenie prílevu ilegálnych migrantov do krajiny.

09:45 Utečenci po uzavretí maďarských hraníc začali meniť trasu, prvé autobusy dorazili k Chorvátsku.

09:40 Ak sa Európa bojí migrantov, mala by prestať podporovať teroristov, vyhlásil v rozhovore pre ruskú televíziu sýrsky prezident Bašár Asad.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok