V zákone vznikne pojem profesionálny umelec v slobodnom povolaní

TASR
26.8.2015 11:52

Súčasný právny poriadok nevymedzuje pojem profesionálny slobodný umelec, novela zákona o Fonde na podporu umenia to zmení. Účinnosť nadobudne od januára budúceho roka. Novelu schválila vláda.

V zákone vznikne pojem profesionálny umelec v slobodnom povolaní
SITA

Status profesionálneho umelca

Pôjde o fyzickú osobu, ktorá vykonáva umeleckú činnosť v slobodnom povolaní alebo popri zamestnaní na základe zmluvy o dielo alebo kúpnej zmluvy, spĺňa požadované kvalifikačné predpoklady, alebo dosahuje preukázateľné umelecké výsledky a je zapísaná v evidencii profesionálnych umelcov.

Evidencia nebude povinná a ani nebude podmienkou vykonávania umeleckej činnosti. Avšak zápisom v nej získa umelec status profesionálneho umelca, čo môže byť v budúcnosti podmienkou pre udelenie rôznych bonusov. Viesť ju bude novozriadený Fond na podporu umenia. O zápise rozhodne riaditeľ fondu na základe odporučenia odbornej komisie, ktorej členov nominujú profesionálne umelecké združenia.

Ministerstvo kultúry odhaduje, že momentálne vykonáva profesionálnu umeleckú činnosť v slobodnom povolaní 5000 až 6000 umelcov. Presné údaje nie sú k dispozícii, pretože od roku 1993 neexistuje ich evidencia či registrácia. Profesionálni slobodní umelci vykonávajú umeleckú činnosť spravidla individuálne, vo vlastnom mene a na svoju zodpovednosť.

Zmeny dotačných oblastí

Zmena legislatívnej normy o Fonde na podporu umenia prichádza s novelou zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry, ktorá dopĺňa aj zákon o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby.

Oblasti, na ktoré v súčasnosti prispieva ministerstvo dotáciami, sa od januára vďaka vzniku Fondu na podporu umenia znížia. Pod  správou MK naďalej ostane poskytovanie príspevkov na ochranu, obnovu a rozvoj kultúrneho dedičstva - to znamená kultúrnych pamiatok, pamiatok v lokalitách UNESCO či zrúcaniny hradov. Ďalej podpora kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva a kultúrne poukazy.

Od novembra sa vytvorí legislatívny priestor na to, aby zakladateľ neziskovej organizácie mohol zo svojho rozpočtu poskytnúť finančný príspevok na jej prevádzku. V súčasnosti to nie je možné. Príkladom toho je nezisková organizácia Danubiana - Slovenské centrum vizuálnych umení, ktorú v decembri 2011 založilo ministerstvo kultúry spolu so súkromnou spoločnosťou Via Danubiana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok