Poľsko chystá podklady pre vznik tribunálu pre zločiny totalitných režimov

TASR
25.8.2015 22:19

Poľské ministerstvo spravodlivosti sa v nadchádzajúcich mesiacoch chystá pripraviť dokument týkajúci sa zriadenia medzinárodnej inštitúcie stíhajúcej zločiny totalitných režimov. Informoval o tom námestník poľského ministerstva spravodlivosti Wojciech Wegrzyn.

Poľsko chystá podklady pre vznik tribunálu pre zločiny totalitných režimov
Ilustračný záber SITA/AP

Stalinizmus a nacizmus

Poľská iniciatíva je podľa Wegrzyna výsledkom nedeľňajšieho stretnutia ministrov Poľska, Česka, Slovenska, Maďarska, Gruzínska a pobaltských krajín v estónskej metropole Tallinn pri príležitosti Európskeho dňa spomienky na obete stalinizmu a nacizmu.

"Na konferencii sme diskutovali o úspechoch, ktoré dosiahli Medzinárodný trestný súd, ako aj Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu. Tieto orgány sa však nezaoberajú stíhaním zločinov spáchaných v totalitných režimoch. Premýšľali sme teda, v rámci akej inštitúcie by mohol byť zriadený takýto tribunál. Zazneli argumenty v prospech jeho pridruženia k európskym inštitúciám, prípadne k OSN," povedal Wegrzyn.

Rozhodne skupina odborníkov

Účastníci konferencie sa podľa jeho slov dohodli, že konzultácie vo veci budú pokračovať v jednotlivých štátoch, pričom o zriadení takejto inštitúcie potom rozhodne skupina odborníkov.

Konferencia v Tallinne sa konala 23. augusta pri príležitosti výročia podpísania dohody o neútočení medzi Sovietskym zväzom a Nemeckom (Pakt Molotov-Ribbentrop), v rámci ktorej si mocnosti rozdelili sféry vplyvu vo východnej Európe. Tento deň je tiež označovaný ako Európsky deň spomienky na obete stalinizmu a nacizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok