Rusi odsúdili ukrajinského režiséra na 20 rokov za údajný terorizmus

ČTK TASR TA3
25.8.2015 14:05

Ruský vojenský súd odsúdil ukrajinského filmového režiséra a odporcu ruskej anexie Krymu Olega Sencova za údajný terorizmus na 20 rokov väzenia. Žaloba pre neho žiadala 23 rokov väzenia, obhajoba zbavenie akejkoľvek viny.

Terč medzinárodnej kritiky

Stíhanie Sencovova si vyslúžilo medzinárodnú kritiku, pričom jej zástancovia proces vnímajú ako pomstu za filmárove proukrajinské postoje. Sencov, rodený Krymčan, bol totiž hlasným odporcom ruskej anexie Krymského polostrova.

Sencova, ktorý sa o ruské občianstvo neuchádzal, zadržala ruská bezpečnosť v máji 2014 na ulici krymskej metropoly Simferopol po tom, ako sa tam zúčastnil na proteste proti anexii. O pár dní na to sa objavil vo vyšetrovacej väzbe v Moskve.

Podpora filmárskej obce

Sencova ruské úrady obvinili zo založenia teroristickej skupiny napojenej na ukrajinskú nacionalistickú organizáciu Pravý sektor, ktorej členovia údajne na Kryme podpálili ruské objekty a chystali sa údajne zničiť aj Leninov pomník.

Filmár počas procesu svoju vinu poprel a trval tiež na tom, že Rusko nemá súdnu právomoc ho stíhať. Otvorený list s protestom proti väzneniu filmára adresovali vlani ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi aj prominentní svetoví režiséri Pedro Almodóvar, Ken Loach, Béla Tarr a Wim Wenders.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok