V 4. etape Vuelty obsadil Sagan druhé miesto, nezvládol záverečné stúpanie

TASR SITA TA3
25.8.2015 18:03

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil druhé miesto v 4. etape španielskej Vuelty. Jazdca stajne Tinkoff Saxo zdolal v záverečnom stúpaní do cieľa 209,6 km dlhej trasy z Estepony do Vejer de la Frontera iba domáci Alejando Valverde z Movistaru. Tretia priečka sa ušla ďalšiemu Španielovi Danimu Morenovi z tímu Kaťuša.

Šancu mali klasikári a vrchári

Organizátori si pripravili pre pelotón 209,6 km dlhú rovinatú etapu, ktorá však nebola stavaná pre čistých špurtérov. Šancu mali skôr klasikári, či vrchári, keďže v záverečných štyroch kilometroch pred cieľom čakali na pretekárov tri síce malé ale ostré stúpania.

Krátko po štarte sa o pelotónu odtrhla šestica Mickael Delage (FDJ), Bert Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Nikolas Maes (Etixx-Quick Step), Jimmy Engoulvent (Europcar), Kristijan Durasek (Lampre-Merida) a Markel Irizar (Trek Factory Racing). Tí si postupne utvorili vyše desaťminútový náskok. Pelotón si ich v úvode príliš nevšímal, pracovať začal až po 70 km a postupne znižoval náskok.

"Vrátil som sa na druhé miesto," uviedol sarkasticky Sagan, ktorý skončil päťkrát druhý na tohtoročnej Tour de France. "Čakal som, že to môže byť aj lepšie, ale nahnevalo ma niečo iné. Okrem nášho tímu sa nik nepokúšal o víťazstvo. Ukázalo sa to v tom, že únik nikoho nezaujímal, okrem nás. Keď som sa aj spýtal ostatných, či do toho pôjdu, vraveli, že nie. Je to trochu smutné," uviedol Sagan v nahrávke, ktorú sprostredkoval jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

Sagan nezopakoval triumf

Na čele ťahali najmä jazdci stajní Tinkoff-Saxo a Movistar. Strata na únik pomaly klesla a 70 km pred cieľom bola už len okolo šesť minút. Body za jedinú špurtérsku prémiu na 175. km si rozdelila šestica na čele. V pelotóne krátko po nej prišlo k pádu, do ktorého sa zaplietol líder BMC Tejay van Garderen a späť do hlavnej skupiny ho museli potiahnuť ďalší traja kolegovia z tímu.

To už sa náskok vedúcej šestice scvrkol na necelú pol minútu. V záverečných kilometroch išli už všetci po kope a na čele sa strhla veľká bitka o najlepšie pozície pred finišom. Na prvom stúpaní sa pokúsili o únik viacerí pretekári, ale skupina favoritov na čele s Petrom Saganom nedovolila nikomu odísť.

Slovenský pretekár sa držal vo výbornej pozícii a mal pri sebe ešte tímového pomocníka Rafala Majku. Záverečné stúpanie do cieľa však zvládol najlepšie domáci Valverde, Sagan prišiel tesne za ním na druhej priečke a nezopakoval tak pondelňajší triumf.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok