Sagan vyhral tretiu etapu Vuelty a je v zelenom

TASR TA3
24.8.2015 18:16

Slovák Peter Sagan vyhral 3. etapu na cyklistických pretekoch Okolo Španielska. Jazdec Tinkoff-Saxo zvládol excelentne záverečný špurt na 158 km trati z Mijasu do Malagy.

Etapa priala šprintérom

Zároveň sa obliekol do zeleného dresu pre najlepšieho jazdca v bodovacej súťaži, keď pred cieľovou páskou zdolal svojich najväčších konkurentov Nemca Johna Degenkolba z Giantu a Francúza Nacera Bouhanniho z Cofidisu.

Na čele priebežnej klasifikácie sa udržal Kolumbijčan Esteban Chaves z austrálskeho tímu Orica GreenEdge.
Až tretia etapa s cieľovým dojazdom v Malage bola na tohtoročnom podujatí výraznejšie atraktívnou aj pre šprintérov na čele so Saganom, Degenkolbom či Bouhannim. Prekážku predstavovalo len kilometrové stúpanie I. kategórie približne v strede trate.

Preteky sa začali bez Burghardta, ktorý si poranil ľavé koleno a nemohol sa vrátiť na bicykel. V úniku sa však hneď od úvodu objavil Martin Velits spoločne s ďalším triom, pričom vedúci balík sa postupne rozrástol na osem jazdcov s 50-sekundovým odstupom. Na prvom kopci Alto de Mijas brali vrchárske body Fraile, Chavanel a Berhane.

Excelentný dojazd

Pre zranenie následne skončil Tiralongo z Astany a kazašský tím tak prišiel po diskvalifikácii Nibaliho o ďalšie želiezko v ohni. Vedúci balík v tých chvíľach diktoval tempo so štvorminútovým náskokom, no pred prvým stúpaním I. kategórie na tohtoročnej Vuelte na Puerto del Leon mu už Martin Velits nestačil. Fraile vyhral aj na tomto kopci, no to už sa pelotón výrazne dotiahol na čelo pretekov.

Viedli ho najmä jazdci Tinkoff-Saxo a Giantu, ktorí držali v hre svojich elitných špurtérov Sagana, respektíve Degenkolba. Necelých 20 km pred cieľom ostali v úniku už len Gougeard s Tjallingiim, obaja však postupom čase čelili výraznému nárastu tempa zo strany pelotónu. Ten sa s tempármi spojil 14 km pred cieľom. V závere to skúsil ešte Duchesne, balík ho však rýchlo pohltil.

Etapa mala napokon veľmi zaujímavé vyvrcholenie. Sagan nastúpil tesne pred cieľom a excelentným dojazdom odstavil ako Bouhanniho, tak aj Degenkolba.

"Som šťastný za to víťazstvo aj za to, ako tím zapracoval. Musím kolegom poďakovať a dúfam, že všetci sú zdravotne v poriadku. Teší ma, že som to dokázal, je to veľmi pekný deň. Dnes sme išli prakticky len my a Orica. Odviedli sme výbornú robotu, hoci špurt bol vcelku dlhý. Bouhanni ma nechcel pustiť pred seba, ale vietor nás poháňal. Teší ma, že som to zvládol," povedal v rozhovore pre Eurosport Sagan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok