Čínske akcie sa potápajú, korporácie hlásia obrovské straty

TA3 TASR
25.8.2015 09:08

Pokles hlásia aj japonské burzy, ktoré zareagovali na prudké oslabenie na amerických akciových trhoch. Akcie v Hongkongu a na Taiwane sa po šoku mierne zotavili. Svetové ceny ropy klesli na nové minimá za uplynulý polrok.

Investori sa zbavujú akcií

Čínske akciové trhy pokračujú v poklese, aj keď jeho rozsah už nie je taký dramatický ako 24. augusta, keď hlavný index šanghajskej burzy stratil okolo 8,5 %. Investori sa však ďalej zbavujú akcií potom, čo vláda ani po "čiernom pondelku" neurobila dôraznejšie kroky na podporu trhov.

Hlavný index šanghajskej burzy Shanghai Composite Index klesol po otvorení trhov o 6,4 % a ďalší kľúčový index CSI300, ktorý zahrňuje 300 najväčších firiem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čene, zaznamenal pokles o 6,3 %. Ale neskôr sa Shanghai Composite čiastočne zotavil. Index dosiahol 3071,06 bodu, čo predstavuje pokles o 4,3 %. Stále sa tak drží nad psychologicky významnou hranicu 3000 bodov.

Analytici nevedia predpovedať vývoj

Čínske akcie sa tým čiastočne stabilizovali po tom, čo Shanghai Composite klesol o 8,5 %. Bol to najväčší jednodňový prepad od začiatku roku 2007, ktorý následne destabilizoval finančné trhy po celom svete.

Čo sa týka ďalších trhov v Ázii, tie zaznamenali na rozdiel od Číny rast. Japonský Nikkei 225, ktorý klesol o 4,6 %, vzrástol o 0,9 % a hongkonský Hang Seng po strate okolo 4,6 % zaznamenal rast o 1,3 %. Hlavný index burzy v Sydney sa zvýšil o 1,4 % a index Kospi juhokórejskej burzy zaznamenal stagnáciu po tom, ako klesol o 3 %.

Analytici však nevedia, či to najhoršie majú akciové trhy už za sebou, alebo ide len o dočasné zmiernenie naďalej dramatickej situácie. Ako dodali, nervóznym investorom by pomohli koordinované kroky čínskej vlády a určite séria pozitívnych správ z čínskej ekonomiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok