Čierny pondelok v Číne vyvolal prudký pád na svetových burzách

TA3 SITA TASR ČTK
24.8.2015 16:11

Americký index Dow Jones spadol 5 minút po otvorení burzy o 1000 bodov. Paniku pocítili aj európske trhy. Ceny ropy klesli na nové 6,5-ročné minimá.

Prudký pokles v USA aj v Európe

Americký index Dow Jones spadol 5 minút po otvorení burzy o 1000 bodov a prvýkrát od februára 2014 sa dostal pod 16.000 bodov. Po masívnych stratách v Ázii pod 10.000 bodov znovu klesol aj DAX, hlavný index nemeckej burzy vo Frankfurte nad Mohanom. Po otvorení obchodovania sa DAX v prvých minútach prepadol o 3,24 % na 9796,37 bodu. Naposledy bol pod hranicou 10.000 bodov v januári tohto roku. Na konci dňa bol prepad na hodnote 585 bodov.

Burzy na všetkých kontinentoch klesali, lebo investori sa obávajú "tvrdého pristátia čínskej ekonomiky", čo inými slovami znamená, že sa druhá najsilnejšia svetová ekonomika dostane do krízy. Japonský index Nikkei sa po prvýkrát za päť mesiacov zosunul pod dôležitú psychologickú hranicu 19.000 bodov.

V súvislosti s nepriaznivým vývojom v Číne ďalej klesajú aj ceny surovín. Analytici však poukazujú aj na to, že v auguste sa pravidelne znižuje objem obchodov na burzách a to je tiež dôvod, že sa indexy teraz prepadávajú viac než v iných obdobiach. Prepad hlavného indexu šanghajskej burzy, ku ktorému došlo napriek masívnym štátnym intervenciám, eliminoval aj zvyšok jeho tohtoročného prírastku.

Najhorší deň za takmer sedem rokov

Európske akcie klesli na spočiatku obchodovania o viac než 3 %, pričom hlavný index zaznamenal pokles na 7-mesačné minimum. Šanghajský kompozitný index uzatvoril obchodovanie poklesom o 8,5 %, keďže investori sa naďalej obávajú, že spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky sa vláde nepodarí zastaviť.

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 uzavrel so stratou 5,4 percenta. Zaznamenal tak najprudší jednodňový pokles za takmer sedem rokov.

Čína tlačí ceny ropy nadol

Ceny ropy klesli zhruba o 4 % na nové 6,5-ročné minimá, pričom cena americkej WTI zaznamenala pokles pod 39 USD za barel (159 litrov). Dôvodom je najmä vývoj v Číne. To zvyšuje obavy trhov, že dopyt po komodite, ktorej je už teraz nadbytok, bude ďalej klesať.

"Pokles cien ropy nie je o fundamentoch ropných trhov," povedal Carsten Fritsch, ropný analytik z Commerzbank. "Všetko je to dôsledok vývoja v Číne," dodal.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s októbrovým kontraktom klesla do 11.50 h SELČ o 1,85 USD (vyše 4 %) na 43,61 USD (38,66 eura) za barel. Počas dňa klesla až na 43,28 USD/barel, čo znamená novú najnižšiu hodnotu od marca 2009. Cena americkej ľahkej ropy WTI zaznamenala pokles o 1,50 USD (takmer 4 %) na 38,95 USD/barel. Počas dňa klesla až na 38,69 USD/barel.

O kríze je podľa MMF predčasné hovoriť

Ekonomické spomalenie Číny a pokles akciových trhov nie sú predzvesťou krízy, ale "nevyhnutných“ úprav v druhej najväčšej ekonomike na svete. Vyhlásil to jeden z výkonných riaditeľov Medzinárodného menového fondu Carlo Cottarelli.

"Monetárna politika v minulých rokoch bola veľmi expanzívna a úprava je nevyhnutná,“ povedal Cottarelli. "Je absolútne predčasné hovoriť o kríze v čínskej ekonomike," dodal.

Zároveň zopakoval prognózu MMF, podľa ktorej by Čína mala v tomto roku posilniť o 6,8 %. V roku 2014 si čínska ekonomika pripísala 7,4 %. "Čínska reálna ekonomika spomaľuje, je to absolútne prirodzené a toto sa malo stať... To, čo sa stalo v uplynulých dňoch na finančných trhoch, je šok, ktorý je prirodzený,“ povedal.

Na nepriaznivé ekonomické ukazovatele Čína minulý týždeň zareagovala prekvapivou devalváciou čínskej meny. MMF bude v nasledujúcich mesiacoch s predstaviteľmi Číny o tomto kroku hovoriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok