V rýchlovlaku z Amsterdamu do Paríža sa strieľalo, útočníka zneškodnili vojaci

SITA TA3
22.8.2015 07:19

Marocký útočník spustil podvečer streľbu vo vysokorýchlostnom vlaku smerujúcom z Amsterdamu do Paríža, pričom spôsobil zranenia dvom ľuďom.

Pokus o lúpež

Muža zadržali bezprostredne po útoku vo vlakovej súprave na trati medzi Amsterdamom a Parížom, pri ktorom boli vážne zranené dve osoby. Útočníka umiestnili do cely predbežného zadržania v meste Arras vo francúzskom departemente Pas-de-Calais, odkiaľ ho ráno previezli do Levallois-Perret v Parížskej oblasti, kde ho vypočujú policajti z jednotky na boj s terorizmom.

Podľa BFMTV muž počas výsluchu v cele predbežného zadržania v Arrase poprel, že by bol teroristom: svoj čin označil za pokus o lúpež a vydieranie cestujúcich. Tvrdil, že tašku so zbraňami, ktorú mal pri sebe, "našiel náhodou v jednom z parkov v Bruseli".

Vzhľadom na to, že podozrivý do rýchlovlaku Thalys nastúpil v Bruseli, sa prípadom zaoberá aj belgická prokuratúra. Kauzu vyšetruje pre podozrenie, že išlo o teroristický čin.

Sledovala ho francúzska tajná služba

Podľa webovej stránky denníka Le Parisien páchateľom je 26-ročný muž - Maročan alebo pôvodom z Maroka, ktorého totožnosť francúzske úrady zatiaľ nezverejnili, lebo je predmetom overovania. Portál France Info uviedol, že muž nežil vo Francúzsku, ale v Španielsku.

Le Parisien napísal, že ide o osobu, na ktorú francúzska tajná služba zaviedla spis pre podozrenie z kontaktov s teroristickými skupinami, ale nesledovala ho dôslednejšie. Le Parisien spresnil, že polícia vedie spis tohto typu - označovaný spis "S" - voči stovkám podozrivých osôb. France Info upozornil, že muž bol známy príslušnosťou k radikálnemu islamistickému hnutiu a na celoeurópskej úrovni bol označený za potenciálne rizikovú osobu.

Obama ocenil vojakov

Útočníka, ktorý vo vlaku spustil streľbu z automatickej zbrane, spacifikovali dvaja z cestujúcich - príslušníci americkej armády. Francúzske médiá vyzdvihujú duchaprítomnosť všetkých cestujúcich vo vagóne, vďaka ktorej sa podarilo predísť väčšiemu krviprelievaniu.

Francúzsky prezident Francois Hollande obom vojakom poďakoval za ich odvahu, ktorú v noci ocenil aj prezident USA Barack Obama.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok