Al-Káida plánuje útoky na rýchlovlaky v Európe, píše nemecký denník

19.8.2013 07:06

Teroristi si údajne opäť robia zálusk na Nemecko. Tamojšia tajná služba je v pohotovosti, lebo neznáma európska bunka teroristickej siete al-Káida zrejme chystá útoky na nemecké a európske železnice.

Teroristická sieť al-Káida plánuje útoky na rýchlovlaky v Európe. Informoval o tom v noci nadnes na svojej stránke nemecký denník Bild, ktorý sa odvoláva na bezpečnostné zdroje.

Nemecké bezpečnostné orgány boli preto uvedené do stavu pohotovosti. Podľa bezpečnostných expertov sa môžu teroristi zamerať na sabotáže koľají a trolejových vedení, hrozia však aj útoky výbušninami na trate rýchlikov, tunely či v samotných vlakoch.

Varovanie pred plánovanými útokmi malo podľa bezpečnostných zdrojov prísť z americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktorá pred niekoľkými týždňami zachytila telefonát medzi poprednými členmi al-Káidy. Jeho ústrednou témou mala byť séria útokov na vlaky v Európe, napísal Bild.

Z tohto dôvodu nemecké orgány už viac ako dva týždne zabezpečujú trasy rýchlikov ICE a stanice Nemeckých dráh sériou "neviditeľných opatrení". Jedným z nich sú posilnené civilné policajné hliadky, zistil Bild.

Slovensko reaguje na hrozby teroristov

Rezort dopravy odporúča železničnému personálu zvýšiť ostražitosť, čím reaguje na medializované správy o tom, že teroristická sieť al-Kájda plánuje útoky na sieť vysokorýchlostných železníc v Európe. Ako agentúru SITA ďalej informoval hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa, v súčasnosti rezort nedisponuje informáciami, ktoré by naznačovali zvýšené bezpečnostné hrozby na železniciach.

Personál by mal podrobnejšie vyhodnocovať všetky podozrivé okolnosti, píše v tlačovej správe Kóňa. "Doposiaľ žiadne z dostupných operačných informácií nenaznačujú, že by sa u nás dialo niečo mimoriadne, napriek tomu sme sa však rozhodli odporučiť všetkým železničným spoločnostiam zvýšiť ostražitosť," povedal Kóňa. Bezpečnostné odporúčania sa týkajú všetkých železničných spoločností pôsobiacich na Slovensku. Okrem štátnych ZSSK, ŽSR a ZSSK CARGO je reč aj o súkromnom vlakovom dopravcovi RegioJet.

Rovnako ŽSR v súčasnosti nemá informácie o možných bezpečnostných hrozbách na železnici. Tiež však vyzvali svojich prevádzkových zamestnancov k zvýšenej ostražitosti, aby si všímali akékoľvek podozrivé okolnosti, osoby či predmety. Zamestnanci ŽSR sú poučení o tom, ako postupovať pri podozrivých situáciách, informovala agentúru SITA hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Situáciou sa bude zaoberať aj vedenie železníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok