Palestínsky Hamas "zatkol" delfína, obvinili ho zo špionáže pre Izrael

ČTK TA3
19.8.2015 21:08

Radikáli z palestínskeho hnutia Hamas tvrdia, že chytili izraelského armádneho delfína, ktorý ich mal špehovať pri Pásme Gazy. Delfín bol vraj vybavený šípmi a kamerami.

Palestínsky Hamas "zatkol" delfína, obvinili ho zo špionáže pre Izrael
Jerusalem Post

Elitné komando sa vyznamenalo

Elitná vojenská jednotka Hamasu vraj cicavca odhalila už pred niekoľkými týždňami, keď sa jej nepozdávalo jeho podozrivé chovanie. S odvolaním na miestne zdroje o tom informoval izraelský server Ynetnews.

Delfín bol údajne na špionážnej misii pre Izrael a mal monitorovať aktivity elitného námorného komanda Hamasu. Jeho úlohou bolo napríklad získať videozáznam z výcviku radikálov.

Nejde o prvý prípad

Keď bol delfín "zadržaný", bola u neho vraj objavená najrôznejšia monitorovacia technika. Na tele mal taktiež zariadenie schopné vystreľovať šípy.

Izrael bol v minulosti už niekoľkokrát obvinený, že využíva k špionáži svojich nepriateľov nejrôznejšie zvieratá. Šlo napríklad aj o vtákov a v roku 2010 o žraloka, ktorý v Egypte zabil niekoľko turistov. Niektorí egyptskí predstavitelia vtedy tvrdili, že zviera poslala izraelská tajná služba Mossad a že cieľom útoku bolo ochromiť turizmus v krajine, napísal server Ynetnews.

Mimochodom, takto vyzerá GPS zariadenie na sledovanie pohybu delfínov pre vedecké účely:

delfín gps.jpg

(Zdroj: Ari Friedlaender)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok