Hlavným mestom svetovej špionáže je rakúska Viedeň, tvrdia odborníci

TASR
1.8.2014 16:55

Hlavným mestom svetovej špionáže je rakúska Viedeň, v ktorej pôsobí vyše 7000 tajných agentov a špiónov, čo je viac než kdekoľvek inde. Vyplýva to z prieskumu expertov na rozviedku, napísala dnes agentúra RIA Novosti.

Hlavným mestom svetovej špionáže je rakúska Viedeň, tvrdia odborníci
ČTK/PICTURE ALLIANCE

"Viedeň je burzou informácií. Máme najliberálnejšie zákony vzťahujúce sa na tieto aktivity na svete. Zároveň je to dobré miesto pre život špiónov a ich rodín," uviedol bývalý šéf rakúskeho Spolkového úradu na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) Gert Rene Polli.

Tamojšie ambasády sú plné personálu, medzi ktorým sa pohybuje mnoho tajných agentov pôsobiacich ako spojky svojich domovských krajín, pričom dominujú Spojené štáty a Rusko. V roku 2010 sa na viedenskom letisku uskutočnila najväčšia výmena špiónov v dejinách, keď si tieto veľmoci odovzdali 14 agentov.

"Všetky služby, ktoré tu fungovali počas studenej vojny, sú naďalej v činnosti. Medzi svetovými vojnami sa Viedeň definitívne stala strediskom európskej špionáže," tvrdí historik a šéf rakúskeho Centra pre spravodajské služby, propagandu a bezpečnostné štúdie (ACIPSS) Siegfried Beer.

Po druhej svetovej vojne sa rakúska metropola stala dejiskom výzvedných operácií, na ktorých čele stáli agenti americkej CIA a sovietskej KGB. Po roku 1955 Rakúsko vyhlásilo neutralitu, jeho spojenci však vo Viedni zanechali svoje rozviedky.

Zahraniční tajní agenti môžu v tejto krajine naďalej pokojne vykonávať svoju činnosť, keďže tamojšie zákony trestajú iba špionáž zacielenú voči samotnému Rakúsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok