OZ KOVO pripravuje štrajk autobusových opravárov vo Vrábľoch

TA3, SITA
27.1.2012 13:35

Pre 102 opravárov chcú odborári vyjednať zvýšenie priemernej hrubej mzdy o zhruba 17 eur.

OZ KOVO pripravuje štrajk autobusových opravárov vo Vrábľoch
SITA

Odborári zväzu KOVO chcú v pondelok v spoločnosti Corex Servis vo Vrábloch vyhlásiť štrajkovú pohotovosť a medzi zamestnancami začať zbierať podpisy k ostrému štrajku. Pre 102 opravárov autobusov chcú dosiahnuť zvýšenie priemernej hrubej mzdy o zhruba 17 eur. Ak by opravári naozaj začali štrajkovať a štrajk by trval dlhšie, odborári pripúšťajú, že by sa to mohlo dotknúť aj fungovania SAD Žilina či SAD Trenčín, pre ktoré opravujú autobusy. Opravári tohto servisu zarábajú podľa odborárov 710 eur v hrubom, odbory požadujú zvýšenie o minimálne 2,6 percenta, čo zodpovedá výške inflácie.

"Opakuje sa situácia spred roka. To vyjednávanie sa opäť zablokovalo, pri rokovaní pred sprostredkovateľom nedošlo k dohode. Myslíme si, že mzdy by mali ísť hore minimálne o takú výšku, aká je inflácia, aby nebol pokles reálnych príjmov. Tento zamestnávateľ má určitú stabilitu, má isté zákazky a mal by preto garantovať aj to, že tie mzdy nebudú stáť, ale že pôjdu určitým percentom hore. My sme pripravení rokovať kedykoľvek, ale ak nie, tak budeme robiť kroky na to, aby mohol byť vyhlásený ostrý štrajk,“ povedal šéf Odborového zväzu KOVO Emil Machyna.

Spoločnosť Corex Servis nemusí byť podľa odborárov jediná, v ktorej pre nízke platy zamestnancov hrozí štrajk. "Teraz sa akurát začína kolektívne vyjednávanie v mnohých firmách, začínajú vyjednávania vyšších kolektívnych zmlúv tých najdôležitejších odvetví, ako je strojársky, elektrotechnický a hutnícky priemysel. Tam jednoznačne chceme minimálne infláciu plus nárast o to, aká je produktivita práce, a tá je dnes veľmi vysoká. Tie požiadavky budú niekde medzi piatimi a šiestimi percentami rastu priemerných miezd, čo je reálne a tie spoločnosti v rámci kondície, ktorú dnes majú, sú schopné to naplniť,“ povedal Machyna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok