Ficovci reagovali na Matovičove obvinenia, podávajú trestné oznámenie

TA3 SITA TASR
14.8.2015 15:57

Trestným oznámením na Generálnu prokuratúru reagovali manželia Ficovci na obvinenia Igora Matoviča, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Podľa nich majú mať na účtoch v Belize stámilióny dolárov.

Fico: Je to mimo akýchkoľvek hraníc

"To, čo dnes predviedol Igor Matovič, ide mimo akýchkoľvek hraníc politického súboja a konfliktov," uviedol vo vyhlásení Robert Fico, po boku ktorého stála manželka Svetlana. Všetky obvinenia, ktoré Matovič vzniesol, sú podľa Fica krivé. "Matovič má sám problém a potrebuje odkloniť pozornosť," dodal Fico s tým, že s manželkou podávajú na Generálnu prokuratúru trestné oznámeni. „Takto sa politika robiť nedá. Všetko, čo pán Matovič povedal, je vymyslené, zakladá to podozrenie z trestného činu krivého obvinenia a verím, že orgány činné v trestnom konaní budú v tomto duchu aj konať,“ vyhlásil premiér.

Vyše 674 miliónov dolárov má mať na bankových účtoch v Belize firma "pána, ktorý vystupuje ako predseda vlády." Tvrdil to v piatok vo facebookovom statuse Igor Matovič. Nebolo jasné, či myslel Roberta Fica. "Pán vystupujúci ako predseda vlády si spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. V deň vzniku si táto firma založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 je 674.546.004,42 $,“ uviedol na Facebooku Matovič. Šéf Obyčajných ľudí neskôr na tlačovej besede uviedol, že jeho zdrojom bolo anonymné udanie na predsedu vlády.

Bez názvu.jpg

Razia s nahrávkou nesúvisela

Matovič v týchto dňoch čelí kauze údajného krátenia daní vo svojej rodinnej firme. RegionPress navštívila polícia a dočasne zhabala servery s účtovníctvom. 

Národná kriminálna agentúra vedie vo veci trestné stíhanie. TA3 sa podarilo zistiť, že policajná razia nesúvisela s kauzou nahrávky rozhovoru medzi šéfom Obyčajných ľudí a predsedom strany Sieť Radoslavom Procházkom, ako sa spočiatku predpokladalo. Národná kriminálna agentúra zaistila server RegionPressu pre vedené trestné stíhanie vo veci skrátenia dane a poistného.

Za ľudí dáva ruku do ohňa

Predseda OĽaNO dáva ruku do ohňa za ľudí vo firme regionPRESS za to, že nevystavili jedinú faktúru, z ktorej by nebola zaplatená DPH a ktorá by nebola riadne zdanená. „Nie som samovrah, aby ma mohli nachytať na takej prkotine,“ konštatoval pred novinármi. Akékoľvek krátenie daní mu podľa vlastných slov nestojí za to, doteraz podnikaním zarobil dosť na to, aby bol nezávislý a sebestačný.

Matovič zdôraznil, že neexistuje žiadna faktúra, ktorá by dokazovala, že okradol štát. Líder obyčajných ľudí so súhlasom konateľa regionPRESSu dal polícii súhlas na zverejnenie celého účtovníctva rodinnej firmy. „Nedá sa tam nájsť nič, čo by bolo nezákonné,“ dodal. Za 19 rokov regionPRESS podľa Matoviča na daniach a odvodoch odviedol štátu asi 20 miliónov eur. Premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka predseda OĽaNO vyzval, aby zverejnili anonymné udanie, na základe ktorého polícia začala konať, aby sa ukázalo, že ide o nepravdu. Zároveň požiadal orgány činné v trestnom konaní, aby postupovali rýchlo a razantne.

Predseda OĽaNO zdôraznil, že polícia začala trestné stíhanie vo veci na základe anonymného udania bez akéhokoľvek overenia. „Všetko sa deje preto, lebo mocní v tomto štáte, tí, ktorí si zvykli vyhrať voľby a môcť všetko, cítia ohrozenie v tom, že sme sa dali dokopy s hnutím NOVA a zistili, že sa nás tak ľahko nezbavia a môžeme im v budúcich voľbách skomplikovať počty,“ vysvetlil Matovič. Premiér Robert Fico preto podľa neho využil svoju absolútnu moc a poslal do regionPRESSu svojich ľudí. Cieľom je podľa šéfa obyčajných očierniť ho z toho, že jeho firma neplatí dane. Matovič doplnil, že jediný klient z politických strán, ktorý mal na inzercii zľavu 90 percent, bolo hnutie OĽaNO.

Informáciu o údajných účtoch dostal anonymne

Matovič sa Fica rovnako pýta, či mu je príjemné, že zverejnil anonymnú informáciu o údajných účtoch v Belize, ktorú dostal pred dvoma týždňami do poštovej schránky. „Informáciu som dostal anonymne zároveň s tým, že mám presne zdokladovaný prípad, akým spôsobom sa tento účet má plniť. Je to korupčný prípad verejného obstarávania na Slovensku, potrebujem si doplniť informácie a avizoval som, že keď ten prípad zverejním, bude to atómová bomba,“ vyjadril sa Matovič.

Ide podľa neho o verejné obstarávanie za niekoľko desiatok miliónov eur, ktoré sa konalo v posledných dvoch rokoch. „Anonymné udanie má prílohu asi dvadsať alebo tridsať prefotených konkrétnych faktúr, blokov, zmlúv, objednávok, ktoré dokladujú, ako cez manipulácie verejného obstarávania peniaze vyvážajú zo Slovenska a vraj na tento účet. Sľubujem, že to v dohľadnej dobe zverejním, len si tam potrebujem doplniť niektoré informácie,“ priblížil Matovič. Fico tak podľa neho môže chápať, ako sa cíti on, keďže v oboch prípadoch ide o anonymné udania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok