Stratégiu Islamského štátu sa snaží rozlúštiť umelá inteligencia

TA3
16.8.2015 20:06

Kalifát sa rozpína na troskách Iraku a Sýrie, poráža miestne jednotky a nedarí sa ho zastaviť ani leteckými útokmi západných spojencov. Úspešnú taktiku islamistov sa najnovšie snažia pochopiť stroje.

Stratégiu Islamského štátu sa snaží rozlúštiť umelá inteligencia
ČTK/ABACA/AA

Na údery reagujú atentátmi

Vedci z Arizonskej univerzity použili umelú inteligenciu, aby pochopili vojenskú stratégiu Islamského štátu. Snažili sa objaviť algoritmus, ktorý by predvídal akcie islamistov po leteckých úderoch Spojených štátov a ich spojencov.

Do počítača vložili 2 200 záznamov o aktivitách kalifátu z druhého polroka 2014. Výsledky ukázali, že existuje spojitosť medzi leteckými útokmi proti islamistom a atentátmi, pri ktorých sa využívajú autá doplna naložené bombami. K podobným javom často dochádza v Iraku.

"Veríme, že existuje prepojenie, pretože chcú zabrániť posilňovaniu armády mimo Bagdadu," povedal jeden z autorov štúdie Paulo Shakarian, ktorý sám pred deviatimi rokmi slúžil ako armádny dôstojník v Iraku. Bombové atentáty s použitím áut dokonca získali prioritu pred veľkými pechotnými operáciami. "Videli sme z dát, že použitie aut s bombami často predchádza bežným útokom. Väčšina útokov s autami naloženými bombami sa uskutočnila vo veľmi známych mestách, napríklad v Bagdade."

Mideast_Iraq_-30bc155d387c4ae98aba5a650b798ba3.JPEG

Odlákajú jednotky

Na rozdiel od rozsiahleho pozemného útoku si bombový atentát s autom vyžaduje oveľa menej úsilia a teda aj menej zaangažovaných ľudí. Výsledok je však pre džihádistov prijateľný, strach totiž dokáže ochromiť nielen okolie výbuchu, ale aj zmeniť vojenské stratégie protivníka.

"Čo sa deje po výbuchu bomby v aute? Na miesto prídu všetky druhy polovojenských jednotiek a miestna polícia, aby zablokovali oblasť. V okolí Bagdadu teda narastie počet vojenských síl," vysvetlil Sharkarian pre AAP. Islamisti takto odlákajú iracké vojská od skutočného cieľa.

Ako príklad analytici používajú boje v mestách Baidží a Balad na sever od Bagdadu. Útoky prebiehali akoby v tandeme. Na Baidží, atraktívne najmä svojou rafinériou, útočili islamisti strelami, v Balade prebiehali najprv teroristické akcie, potom aj útoky vojenských jednotiek.

V tomto období šírili džihádisti strach na uliciach Bagdadu pomocou nastražených výbušnín. Iracká armáda musela preskupiť sily a neposilnila obranu v Baidží a Baladu.

Ďalším zaujímavým faktorom je zvýšená vlna zatýkania na území kalifátu po sýrskych vzdušných úderoch. Predpokladá sa, že by mohlo ísť o jedno z odvetných opatrení. Džihádisti sa takto snažia vyradiť sýrskych agentov, ktorí by mohli hrať úlohu pri presnom zacielení sýrskych útokov.

Nie sú len hrdlorezi

Stratégia kalifátu je v porovnaní s konvenčnými „rigidnými“ armádami oveľa dynamickejšia. Jej mechanizmy preto musela odhaliť až umelá inteligencia. Pohľad na Islamský štát sa pomaly mení, keďže očividne nejde len o bandu hrdlorezov.

"Analýza naznačuje, že Islamský štát má skôr predvídateľnú operačnú stratégiu a nie len jeden ľubovoľný plán pre každý jednotlivý útok," poznamenala Elizabeth Quintana z britského thing thanku Royal United Services Institute pre BBC.

Samozrejme, analýza má aj slabinu. Analyzuje len udalosti z minulosti a stratégia sa môže zmeniť, keď si vedenie islamistov uvedomí, že sú predvídateľní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok