Neďaleko Bagdadu vyčíňal kalifát, umierali ženy a deti

TASR TA3
18.7.2015 10:20

Najmenej 115 ľudí zomrelo v piatok pri bombovom atentáte v irackom meste Chán Bani Saad v provincii Dijálá.

Napádanie nevinných civillistov

Na 115 sa zvýšil počet obetí bombového útoku, ktorý spáchal samovražedný atentátnik na trhovisku v meste Chán Baní Saad v provincii Dijála na východe Iraku. Pri atentáte na preplnenom trhovisku, kde explodovala trhavina naložená v malom nákladnom aute, utrpelo zranenia ďalších najmenej 170 osôb. Agentúre AP poskytli tieto údaje miestne policajné zdroje.

Obete - väčšinou vyznávači šiitskej odnože islamu - sa na bazári zhromaždili, aby tam oslávili koniec mohamedánskeho pôstneho mesiaca ramadán. Ten sa pre irackých šiitov skončil v piatok.

K útoku sa prihlásil Islamský štát

Pre irackých sunnitských moslimov sa však toto posvätné obdobie skončilo o deň skôr: k útoku sa prostredníctvom Twitteru prihlásila práve sunnitská džihádistická organizácia Islamský štát.

Udalosť predseda irackého parlamentu Sálim Džaburí dnes okomentoval ako "brnknutie na nepeknú sektársku strunu". Zdôraznil, že sunnitský Islamský štát sa snaží destabilizovať Irak podnikaním kriminálnych činov a napadaním nevinných civilistov.

Zrušili oslavy

Oslavy ukončenia ramadánu, nazývané íd-al-fitr, sviatok prerušenia pôstu, sa tak pre šiitov v Chán Baní Saade skončili hororom, s rozmetanými časťami ľudských tiel po miestnom trhovisku, opisuje agentúra AP.

Šiitskí moslimovia tvoria menšinovú odnož islamu a za hlavu moslimskej obce s titulom imáma uznávajú len Mohamedovho bratranca a zaťa Alího ibn abú Táliba a jeho potomkov.

Sunniti tvoria hlavný, ortodoxný prúd islamu. Nesúhlasia s priamym následníctvom potomkov proroka Mohameda a na rozdiel od šiitov uznávajú postupnosť historických kalifov, počínajúc zámožným kupcom z kmeňa Kurajšovcov abú Bakrom.

Mideast_Iraq_-694fcd51fd5b4219a46c54b0eded14bf.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok