Ukrajinskí komunisti skončili, nesmú kandidovať vo voľbách

ČTK
24.7.2015 15:55

Ukrajinská justícia definitívne zakázala miestnym komunistom kandidovať vo voľbách a zbavila ich práva zapojiť sa do politického života krajiny. O dekréte ministerstva spravodlivosti informovala agentúra Unian.

Ukrajinskí komunisti skončili, nesmú kandidovať vo voľbách
SITA/AP

Zákaz komunistickej propagandy

Verdikt je vyvrcholením procesu, ktorý začal žalobou proti komunistom vlani v júli. Od mája platí na Ukrajine zákaz komunistickej propagandy a symboliky.

"Táto politická sila a iné podobné politické strany od dnešného dňa nemôžu byť subjektmi volebného procesu a nemôžu sa zúčastniť na komunálnych ani celoštátnych voľbách,“ vyhlásil v Kyjeve šéf ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov. Zákaz označil za akt historickej spravodlivosti a obvinil tri existujúce ukrajinské komunistické strany z mučenia ukrajinského ľudu a masových vrážd.

Podľa ministra spravodlivosti Pavla Petrenka rezort urobil počas posledného mesiaca previerku ukrajinského komunistického hnutia. Dospel k záveru, že existujúce komunistické strany "svojou činnosťou, názvom, symbolikou, stanovami aj programom odporujú požiadavkám zákona o odsúdení komunistického a nacionálne socialistického totalitného režimu", ktorý vstúpil do platnosti začiatkom apríla.

Komunisti na okraji politického diana

Na Ukrajine pôsobí okrem najstaršej Komunistickej strany Ukrajiny (KPU) ešte Komunistická strana Ukrajiny a Komunistická strana robotníkov a roľníkov. Najsilnejšia KPU bola po zákaze v roku 1991 o dva roky neskôr obnovená, jej činnosť ale ovplyvnili vnútorné rozpory a vplyv strane postupne upadal.

Vo voľbách v roku 1998 získali komunisti štvrtinu všetkých hlasov, v roku 2006 skončili s necelými štyrmi percentami. V súčasnosti majú komunisti v snemovni so 450 poslancami 23 svojich zástupcov, ich frakcie ale teraz automaticky zaniká. Ostatné dve komunistické strany sa pohybujú na okraji politického diania.

Na západe krajiny sú bez vplyvu

Komunisti majú tradične najväčšiu silu v ruskojazyčných oblastiach na východe krajiny, na západe Ukrajiny je ich vplyv fakticky nulový. Strana do minuloročného prevratu aktívne podporovala proruský režim prezidenta Viktora Janukovyča a podieľala sa na vláde, čo v nemalej miere prispelo k jej zákazu. V Donbase komunisti podporujú proruskú politiku separatistov, celoštátne najväčšiu popularitu má KPU v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Proces likvidácie komunistického dedičstva má na Ukrajine okrem inštitucionálnej podoby  aj praktický dopad na život bežných občanov. Desiatky miest, obcí a ulíc, pomenovaných v minulosti po boľševických revolucionároch a sovietskych lídrov, teraz menia svoje mená. Z námestí miznú sochy  sovietskeho revolucionára Vladimira Uljanova-Lenina a jeho spolubojovníkov, pokiaľ neboli odstránené už po minuloročnom násilnom prevrate.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok