Ukrajinské mestá pomenované po komunistických pohlavároch zmenia názvy

ČTK
5.6.2015 11:03

Takmer 70 ukrajinských miest zmení do konca novembra svoje pomenovanie. Ide o mestá, ktoré boli pomenované po ruských predstaviteľoch komunistického režimu. Vyplýva to zo zákona o zákaze propagácie komunizmu.

Ukrajinské mestá pomenované po komunistických pohlavároch zmenia názvy
SITA/Tomáš Rafa Wiki

Zákaz propagácie komunizmu

Na Ukrajine musí do konca novembra zmeniť názov 66 miest, ktoré nesú mená pohlavárov komunistického totalitného režimu. Napísala to ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na kyjevský Ústav pamäti národa. Zmenu mien, ale napríklad aj likvidáciu všetkých sovietskych a komunistických pamätníkov, ukladá Ukrajincom zákon o zákaze propagácie komunistického a nacistického režimu schválený v máji.

Zmena názvu sa týka 22 veľkých ukrajinských miest a 44 menších sídiel. Zmätok na mapách môže vyvolať skutočnosť, že väčšina z nich leží v oblastiach, ktoré ukrajinské správne orgány nekontrolujú – dvadsať ich je v Doneckej oblasti, 17 v Luhanskej oblasti a deväť na Krymu. Ako sa k reforme postavia proruskí radikáli či krymské úrady, nie je ťažké odhadnúť.

Z mapy zmizne aj Dnepropetrovsk

Najväčším mestom, ktoré čaká zmena názvu, je zrejme Dnepropetrovsk, ktoré je pomenované po boľševickom revolucionárovi Grigorijovi Petrovskom. O starý názov prídu napríklad aj mestá Komsomolsk, Kirovhrad, Dniprodzeržynsk, Illičivsk, Uljanovka nebo Ordžonikidze.

Premenovanie miest podľa zaslúžilých komunistických predstaviteľov bolo v SSSR celkom bežné. Niektoré názvy boli zrušené ešte v sovietskej ére, pretože ich nositelia upadli do zabudnutia či do nemilosti. Napríklad mesto Naberežnyje Čelny nieslo šesť rokov meno Brežnev po lídrovi sovietskej komunistické strany, svoje mesto mal krátko v Rusku aj jeho nástupca Andropov (momentálne Rybinsk). K starým názvom sa už v 60. rokoch minulého storočia hromadne vrátili mestá Stalino či Stalin, Stalingrad dostal meno Volgograd.

Rozhorčenie ruského vedenia

Na sovietske mapy mapy sa v roku 1976 dostal i československý komunistický prezident Klement Gottwald, keď bolo po ňom pomenované ukrajinské mesto Zmijiv v Charkovskej oblasti. K svojmu pôvodnému menu sa vrátilo až v roku 1990.

Súčasné ruské vedenie na ukrajinské snahy vytesniť komunistickú symboliku pozerá s odporom. Moskve vadí najmä likvidácia sovietskych pomníkov, vrátane sôch boľševického lídra Vladimira Uljanova-Lenina a zakladateľa sovietskej tajne polície Felixa Dzeržinského.

Rozhorčenie časti ruskej tlače vyvolalo tento týždeň odstránenie obrej Leninovej busty z jedného z kyjevských múzeí. Najväčšiu bustu zakladateľa ZSSR v krajine robotníci rozrezali a odniesli do starej garáže.

Centrum Dnepropetrovska: Leninovu sochu už odstránili

Lenin_statue_in_Dnipropetrovsk,_lateral_view.JPG
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok