Turecká polícia už údajne pozná meno atentátnika z mesta Suruč

ČTK
22.7.2015 12:19

Najmenej 32 obetí zahynulo pri samovražednom atentáte v meste Suruč. Spáchal ho zrejme mladý Turek.

Zablokované šírenie na internete

Turecká polícia pozná meno samovražedného atentátnika, ktorý v pondelok v prevažne kurdskom meste Suruč pri hraniciach so Sýriou zabil najmenej 32 ľudí. Útočníkom je podľa bezpečnostného zdroja dvadsaťročný Turek z provincie Adiyaman na juhovýchode krajiny.

Niektorí tureckí poskytovatelia internetového pripojenia počúvli rozhodnutie súdu a zablokovali prístup na sociálnu sieť Twitter, aby na nej ľudia nešírili snímky útokov. Twitter následne oznámil, že fotografie súvisiace s atentátom stiahol, na čo turecké úrady zareagovali prísľubom skorého odblokovania.

Zatkli už 11 ľudí

Samovražedný atentátnik zaútočil na kultúrne stredisko v meste Suruč v čase, kedy sa v ňom zhromaždili mladí Turcu a Kurdi a pripravovali sa na plánovaný výlet do sýrskeho Kobani. Polícia oznámila, že v noci na stredu zatkla v súvislosti s útokom 11 ľudí. Na predmestiach Istanbulu a v niektorých kurských mestách na juhovýchode Turecka prepukli v súvislosti s atentátom protesty.

Ďalší incident je hlásený z mesta Ceylanpinar pri hranici so Sýriou, kde prišli o život dvaja tureckí policajti. Oznámila to televízia NTV s odvolaním sa na tamojšie úrady. Okolnosti útoku nie sú známe. „Zatiaľ nevieme, či atentát súvisí s terorizmom," povedal AFP Izzetin Küçük, guvernér provincie Şanliurfa, kde sa atentát stal. Policajtov našli podľa bezpečnostných zdrojov so strelnými ranami v hlave v jednom z domov v Ceylanpinaru, ktoré leží asi 100 kilometrov od mesta Suruč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok