Výbuch v tureckom pohraničí zabil desiatky ľudí, Ankara hovorí o terorizme

TA3 TASR
20.7.2015 14:26

Najmenej 30 mŕtvych a takmer 100 zranených si vyžiadal výbuch v tureckom meste Suruč v blízkosti hraníc so Sýriou. Podľa tureckého ministerstva vnútra išlo o teroristický útok.

Predbežné dôkazy naznačujú, že v tureckom meste Suruč sa odohral samovražedný útok zo strany organizácie Islamský štát, uviedli pre agentúru Reuters dvaja nemenovaní tureckí predstavitelia. "Počiatočné dôkazy naznačujú, že to bol samovražedný útok Islamského štátu," povedal jeden z nemenovaných tureckých predstaviteľov.

K výbuchu došlo pred kultúrnym centrom mesta Suruč, ktoré leží desať kilometrov od sýrskych hraníc. Podľa tureckého ministerstva vnútra išlo o teroristický útok.
Miestne úrady nevylúčili, že išlo o samovražedný bombový útok, uviedla predstaviteľka prokurdskej Ľudovodemokratickej strany Pervin Buldanová.

K výbuchu podľa nej došlo v čase, keď sa v kultúrnom centre zišla turecká a kurdská mládež, a to pred plánovaným výletom do sýrskeho mesta Kobané, ktoré v júni ovládli kurdskí bojovníci po bojoch s militantmi z IS.

Pozrite si rozhovor s bezpečnostným poradcom a expertom na terorizmus Andorom Šándorom

Video z miesta výbuchu (nevhodné pre deti a citlivé povahy)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok