Eurozóna sa dohodla na záchrane Grécka, čakajú ho drastické reformy

TA3 TASR Twitter
13.7.2015 13:16

Lídri eurozóny po nečakane dlhom 16-hodinovom maratóne rokovaní s viacerými technickými prestávkami a separátnymi rokovaniami dospeli ku konečnej dohode o Grécku, podľa ktorej si táto krajina udrží členstvo v eurozóne.

Dohoda je na svete

Informáciu medzi prvými potvrdil predseda Európskej rady Donald Tusk i belgický premiér Charles Michel prostredníctvom svojho účtu na Twitteri.

Následne prišla rovnaká informácia aj od hovorcu cyperskej vlády v znení "Zdá sa, že máme dohodu". Rovnako aj luxemburský premiér Xavier Bettel prostredníctvom Twitteru odkázal, že "Európa je silná!", lebo sa dokázala dohodnúť.

MMF je ochotný pomôcť Grécku

Medzinárodný menový fond je podľa vlastných slov pripravený pomôcť pri riešení gréckej dlhovej krízy. Informovala o tom agentúra Reuters. Fond uviedol, že po podmienečnej dohode s Aténami je ochotný spolupracovať s Gréckom a jeho európskymi veriteľmi na riešení problémov krajiny.

Hovorca MMF Gerry Rice vyhlásil, že šéfka Christine Lagardeová informovala radu fondu o výsledku víkendových rokovaní s Gréckom. "MMF je pripravený spolupracovať s gréckou vládou a európskymi partnermi, aby pomohol s posunúť tieto dôležité snahy vpred," uviedol Rice v krátkom vyhlásení.

Prijateľný kompromis

Najvyšší predstavitelia eurozóny začali rokovania v nedeľu popoludní o tom, či sú vhodné podmienky na začatie rokovaní s Aténami ohľadne tretieho programu finančnej pomoci v odhadovanej výške 82-86 miliárd eur.

Premiéri a prezidenti mali k dispozícii dokument vypracovaný ministrami financií eurozóny, ktorí rokovali tesne pred eurosummitom. Tento dokument sa počas nočných rokovaní stal hlavným pracovným nástrojom lídrov eurozóny, pričom kým vznikla konečná podoba záverov, text sa najmenej päťkrát zmenil.

Podstatné však je, že grécky premiér Alexis Tsipras sa nakoniec dohodol na prijateľnom kompromise s eurozónou a teraz musí túto dohodu politicky obhájiť doma v parlamente a pred vlastnými voličmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok