Lídri krajín eurozóny opäť sadli za rokovací stôl, Grécko má čas do stredy

TASR TA3
12.7.2015 20:03

Rokovania lídrov krajín eurozóny na mimoriadnom summite v Bruseli boli po dvoch hodinách prerušené. Dôvodom boli série rozsiahlych konzultácií premiérov a prezidentov medzi sebou.

Tusk požiadal o pozastavenie rokovaní

Najdôležitejším zo separátnych rokovaní je zrejme "konkláve" štvorice - predsedu Európskej rady Donalda Tuska, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.

Bol to Tusk, ktorý z pozície predsedu summitu požiadal o pozastavenie rokovaní a presadil formát štvorstranných konzultácií.


Dôvodom bol zrejme dokument, ktorý sa zrodil po dvojkolovom zasadnutí ministrov financií eurozóny zo soboty a dneška, a ktorý požaduje oveľa prísnejšie opatrenia na strane gréckej vlády, ako bol pôvodný ústretový návrh predložený Tsiprasom.

Priamo z Bruselu nám sprostredkoval informácie aj kolega Andrej Horváth

"Drastickejšie požiadavky"

Uznesenia Euroskupiny sa dostali aj do štvorstranového návrhu záverov lídrov krajín eurozóny. Podľa tohto dokumentu majú Gréci k dispozícii čas do stredy, aby uviedli do praxe nové, ešte "drastickejšie" požiadavky Európanov, ináč eurozóna začne s Aténami rokovania o dočasnom prerušení členstva v klube krajín platiacich eurom.

Prostredníctvom svojho účtu na twitteri naznačil aj fínsky minister financií Alexander Stubb, podľa ktorého majú Atény 72 hodín na to, aby prijali nové požiadavky veriteľov. Podľa neho, ide o splnenie troch hlavných podmienok - zavedenie potrebných zákonov do 15. júla, prijatie opatrení týkajúcich sa reformy v  dôchodkovom sektore, DPH a daňového režimu a do tretice ide o privatizáciu štátnych podnikov a privatizačné fondy.

Ide o záležitosti, na ktorých sa ministri financií eurozóny nedohodli, ako to avizoval šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, a "hodili" ich na plecia premiérov. Scenár spojený s možnosťou dočasného Grexitu však naráža na odpor Francúzska. Prezident Hollande po príchode na summit odmietol presadenie tejto možnosti, o ktorej informovali nemecké médiá s odvolaním sa na neverejný, interný dokument spolkovej vlády.

Tsipras sa obáva kolapsu bánk

Grécky premiér Alexis Tsipras chce na summite lídrov eurozóny v Bruseli dosiahnuť dohodu, ktorou by odvrátil blížiaci sa kolaps miestnych bánk. Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na nemenovaného predstaviteľa gréckej vlády, prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi varoval ministrov financií pred rizikom, ktorému čelia grécke banky.

Bez politickej dohody nemôže ECB zvýšiť limit na núdzovú likviditu, ktorú týmto bankám poskytuje.
Gréci pri vyjednávaniach odmietajú návrh na presun aktív v hodnote 50 miliárd eur do osobitného fondu, ako aj možnosť dočasného odchodu krajiny z eurozóny.

Aj takéto návrhy sa objavili v dokumente, ktorý na rokovanie lídrov posunuli ministri financií eurozóny s tým, že sa na nich nedokázali zhodnúť.
"Neexistuje nič také ako 50 miliárd eur gréckeho majetku. To číslo je z inej planéty," cituje ďalšieho gréckeho predstaviteľa server POLITICO. Rozpory pretrvávajú aj v otázke možnej reštrukturalizácie gréckeho dlh. Grécki vyjednávači tiež vyjadrili pochybnosti o tom, či je možné pripraviť do 48 hodín zákony, ktoré má následne do stredy schváliť parlament.

Do centra Atén vyšli stovky ľudí, ktorí pred budovu parlamentu prišli vyjadriť nesúhlas s plánovanými reformami

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok