V Trenčíne sa začala Pohoda, vystúpi asi stovka umelcov

ČTK
9.7.2015 20:59

Najväčší multižánrový festival na Slovensku otvorilo vystúpenie kapely Para.

V Trenčíne sa začala Pohoda, vystúpi asi stovka umelcov
SITA/Robert Tappert

Björk aj Manu Chao

Vystúpením slovenskej kapely Para sa začal v Trenčíne 19. ročník hudobného festivalu Pohoda. Počas troch dní sa na najväčšej akcii svojho druhu v krajine pod Tatrami predstavia desiatky umelcov.

K hlavným hviezdam Pohody tento rok patrí islandská speváčka Björk, francúzsky spevák španielskeho pôvodu Manu Chao, škótska rocková skupina Franz Ferdinand či nemecká formácia Einstürzende Neubauten.

poho 6.jpg

Nechýba ani folklór

"Náš festival ešte guľaté výročie nemá, ale Para áno. Narodeninová oslava začína," ohlásil riaditeľ festivalu Michal Kaščák pred davom divákov koncert jednej z najpopulárnejších hudobných formácií na Slovensku. Para vznikla pred 20 rokmi a v minulosti spolupracovala aj s Janou Kirschner.

Do nedeľného rána sa na pódiách na letisku v Trenčíne vystrieda asi stovka umelcov, medzi nimi aj juhoafrický projekt Die Antwoord a pražská popová kapela Dalekko. Okrem modernej hudby nebude však chýbať ani folklórny súbor SĽUK.

Sprievodné akcie

Okrem hudobníkov je súčasťou Pohody aj mnoho sprievodných akcií. V literárnom stane český spisovateľ Jan Němec predstaví román Dějiny světla o fotografovi Františkovi Drtikolovi, za ktorý dostal aj Cenu Európskej únie za literatúru.

V diskusii venovanej samizdatu vystúpi bývalý šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, s ktorého podporou začalo v 80. rokoch na zámku v bavorskom Scheinfelde fungovať Československé dokumentačné stredisko nezávislej literatúry.

Kontrastom k programu plnému hudby a umenia sa možno stane neobvyklý projekt pod názvom Nič, teda odhlučnený tmavý priestor bez okien, kde môžu záujemcovia relaxovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok